verboten Odkrito.si

Natalija Verboten žaluje

horoskop-astro Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 19. avgusta

tretje oko, akaša Petisvet

Akaški zapisi dostopni vsakemu, to je pot do njih

vodstvo UKC Svet24.si

Slovenski otroci umirajo, zdravniki pa se kregajo

16-oliver dragojevic Svet24.si

To si je o Slovencih mislil Oliver Dragojević

Niall Horan in Hailee Steinfeld (1) Najstnica.si

Niall Horan in Hailee Steinfeld končno pokazala, ...

Petra_Kercmar_foto_Mankica_Kranjec Njena.si

Z njim na dopustu uživa Petra Krčmar

Svet

Venezuela: Socialistični pekel ob Karibskem morju

Deli na:
Venezuela: Socialistični pekel ob Karibskem morju

Foto: Reuters - Množice Venezuelcev se zgrinjajo skozi mejni prehod po nakupih hrane in drugih življenjskih potrebščin v sosednjo Kolumbijo.

Še pred leti je bila Venezuela najbogatejša južnoameriška država. Nato pa je padec cen nafte razgalil zgrešeni socialistični projekt in država je strmoglavila v brezno.

Leta 1998 je na venezuelskih predsedniških volitvah z glasovi revnih zmagal nekdanji častnik Hugo Chávez. Volivcem je obljubljal tako imenovani socializem 21. stoletja, poznan tudi pod imenom chavizem: gradnjo stanovanj, šol in bolnišnic v revnih četrtih.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o idolu revnih Chavezu, ki je obenem krepil svojo avtoritarno oblast; o chavističnem zatiranju medijev in opozicije; o hčerki socialističnega predsednika, ki ima pod palcem štiri milijarde dolarjev; kako je Chavez z nafto vzdrževal svoj projekt in kako ga je zrušil strm padec cen nafte; o državi, ki je kljub izjemnim zalogam nafte revna in sestradana; o slovenskih občudovalcih venezuelskega poloma; o padcu Latinske Amerike.