profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Scholz želi sestaviti koalicijo z Zelenimi in liberalci

Deli na:
Scholz želi sestaviti koalicijo z Zelenimi in liberalci

Olaf Scholz, kanclerki kandidat SPD - Foto: Reuters

Kanclerski kandidat socialdemokratov (SPD) Olaf Scholz je po nedeljskih volitvah novega bundestaga v Nemčiji danes potrdil odločenost, da sestavi koalicijsko vlado. Prepričan je namreč, da so volivci to nalogo poverili SPD, ki je prejela največ glasov. Kot je nakazal, bo skušal novo koalicijo oblikovati z Zelenimi in liberalci (FDP).

Kot je namreč spomnil, so nemški volivci in volivke v nedeljo dali več moči trem strankam - SPD, Zelenim in FDP - in jim s tem dali "očiten mandat" za oblikovanje vlade. Konservativna unija CDU in CSU, ki je v primerjavi z volitvami leta 2017 izgubila velik del podpore, po njegovem prepričanju ni le izgubila, ampak dobila jasno sporočilo volivcev, naj "odide v opozicijo", je bil na sedežu SPD v Berlinu danes jasen Scholz.

Kot je še dodal, ljudje zdaj zahtevajo "pragmatizem in umetnost vladanja" in SPD jim želi "v miru" zagotoviti to, kar želijo. "Izpolnili bomo nalogo, ki so nam jo podelili državljanke in državljani," je zatrdil po poročanju tujih tiskovnih agencij.

"Vedeti morate, da je Nemčija vedno imela koalicijo in vedno je bila stabilna," je povedal Scholz na novinarski konferenci.



Na novinarski konferenci je še izrazil prepričanje, da bodo hitro oblikovali vlado in sicer še pred božičem. Scholz zaenkrat ni želel odgovoriti, ali bodo člani soodločali o koaliciji, saj da bodo o tem odločali, ko bodo tako daleč.

Po dosedanjih podatkih nemške osrednje volilne komisije je SPD v nedeljo prejela 25,7, konservativna unija CDU in CSU pa 24,1 odstotka glasov. To je njen najslabši rezultat doslej, a vendarle več, kot so ji napovedovale zadnje ankete. Obe najmočnejši stranki bi tako matematično gledano skupaj očitno imeli zadostno večino, da bi znova oblikovali veliko koalicijo (GroKo).

Že dolgo je jasno, da nobena stran temu scenariju ni ravno naklonjena, a Scholz ga je danes tudi izrecno zavrnil.