pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032 Necenzurirano

Kaj bivši prvi mož Darsa pravi o sodelovanju z ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Tekmovalci Njena.si

Sprememba v programu in razočaranje za ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sarkozy žuga z davki, če Trump odstopi od pariškega sporazuma

Deli na:
Sarkozy žuga z davki, če Trump odstopi od pariškega sporazuma

Foto: Getty Images

Nekdanji francoski predsednik Sarkozy predlaga obdavčitev izdelkov iz ZDA, če bo novi ameriški predsednik Trump odstopil od pariškega podnebnega sporazuma.

Nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy je v nedeljo predlagal, naj Evropa uvede davek na ogljik za vse uvožene izdelke iz ZDA, če se bo bodoči ameriški predsednik Donald Trump odločil za odstop ZDA od pariškega podnebnega sporazuma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sarkozy je v nedeljskem pogovoru za francosko televizijo TF1 podvomil v Trumpovo napoved, da ne bo spoštoval pariškega sporazuma.

"Bomo videli, ali se bo držal obljube," je skeptično dejal in nadaljeval z možnimi ukrepi, če bi prišlo do tega, da ZDA ne bodo upoštevale pariškega sporazuma.

"Zahteval bom, da Evropa uzakoni davek na ogljik na svoji meji, davek v višini enega do treh odstotkov, za vse izdelke iz ZDA, če ZDA ne bodo uveljavile okoljskih ukrepov, ki jih mi nalagamo podjetjem," je povedal.

Sarkozy, ki je eden izmed možnih kandidatov konservativcev za francoskega predsednika, med drugim tudi zagovarja, da se javne uslužbence v Evropi prisili v uporabo evropskih izdelkov in materialov.

Več kot 100 držav je že ratificiralo pariški podnebni sporazum, ki je bil sprejet decembra lani, med njimi tudi ZDA. Trump je glede sklenjenega podnebnega dogovora v Parizu dejal, da ga bo na novo izpogajal ali da bodo ZDA od njega odstopile.