lev Dobra karma

Danes je galaktični dogodek leta - odpirajo se ...

Dakota Johnson Svet24.si

FOTO: Ob mednarodnem dnevu ženskega orgazma z ...

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

sezonski-delavci, kmetijstvo Svet24.si

Sezonci pobegnejo v Avstrijo, kjer so tudi bolje ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Svet

Šarec in Medvedjev v Moskvi odkrila spomenik slovenskim žrtvam vojn v Rusiji

Deli na:
Šarec in Medvedjev v Moskvi odkrila spomenik slovenskim žrtvam vojn v Rusiji

Foto: Nebojša Tejić/STA

Slovenski premier Marjan Šarec in njegov ruski kolega Dmitrij Medvedjev sta se danes v Moskvi zavzela za krepitev dvostranskega, predvsem gospodarskega sodelovanja. Kot je po srečanju za slovenske medije v Moskvi povedal premier, so na današnjih pogovorih govorili predvsem "o prihodnjih vlaganjih slovenskih podjetij v Rusiji in obratno". Šarec in Medvedjev sta tudi odkrila spomenik slovenskim žrtvam v obeh svetovnih vojnah na območju današnje Ruske federacije.

Blagovna menjava trenutno znaša okoli 1,16 milijarde evrov. Kot je na skupni novinarski konferenci po pogovorih izpostavil Medvedjev, se je v lanskem letu blagovna menjava okrepila za devet odstotkov, podobne rezultate pričakuje tudi letos.

Premierja sta se zavzela predvsem za večjo diverzifikacijo blagovne menjave in poglobitev sedanje. Slovenija iz Rusije uvaža predvsem nafto in plin, Rusija pa iz Slovenije farmacevtske in kemične izdelke, pa tudi telekomunikacijsko in drugo opremo. Šarec je izpostavil še turizem, kjer so ruski gosti na desetem mestu po nočitvah v Sloveniji.

Šarec in Medvedjev sta se zavzela tudi za krepitev medsebojnih investicij. Rusija je za Slovenijo peta partnerica po tujih neposrednih investicijah, cilji pa so še višji, je nakazal Šarec.

Ruske vlagatelje zanimajo predvsem vlaganja v slovensko infrastrukturo, med drugim v energetiko, pa tudi modernizacijo železnic, slovenske pa v nadaljevanje širjenja farmacevtske industrije "in druge tehnologije, od elektronske do kmetijske", je slovenskim novinarjem pojasnil Šarec. Z ruskim kolegom sta govorila tudi o morebitnem drugem bloku nuklearke v Krškem, je povedal.

Beseda je tekla tudi o Mercatorju, je še potrdil Šarec. Kot je dejal, Slovenija ne bo nasprotovala prevzemu Mercatorja v Fortenovo, "pogoj pa je, da ostanejo slovenski dobavitelji znotraj sistema". Medvedjev je ob začetku srečanja s Šarcem izpostavil pričakovanje, da bo slovenska vlada odigrala svojo vlogo pri reševanju vprašanja Agrokorja in s tem tudi Mercatorja.

Medvedjev je danes po srečanju izrazil zadovoljstvo, da Šarca v Moskvi spremlja številčna gospodarska delegacija. Premierja sicer na obisku spremljajo predstavniki več slovenskih podjetij, ki so že aktivna na ruskem trgu, kot so Krka, Petrol, Riko, Geoplin, Kolektor Group, Duol in Sij. Prav tako so navzoči predstavniki Comite, Elan Invente in Iskratela.

Gospodarske odnose sicer obremenjujejo sankcije, ki jih je EU uvedla zaradi ruske protipravne priključitve ukrajinskega polotoka Krim in spodbujanja upora na ukrajinskem vzhodu. Šarec je dejal, da se sicer pri tovrstnih vprašanjih državi ne strinjata, a da je treba ohranjati dialog. Glede razmer v Ukrajini pa je poudaril, da Slovenija podpira ozemeljsko celovitost in neodvisnost Ukrajine ter se zavzema za uresničevanje sporazumov iz Minska.

Oba pa sta prepričana, da sankcije EU ne bodo pomembneje vplivale na dvostransko gospodarsko sodelovanje. Medvedjev je izrazil pričakovanje o normalizaciji odnosov z EU. Kot je izjavil, so ti odnosi sedaj praktično na ničli, a zato krepijo odnose s članicami povezave, kot je na primer Slovenija.

Premierja sta izpostavila tudi pomen zgodovine in ohranjanja spomina na tiste rojake, ki so padli v vojnah na območju obeh držav. Skupaj sta nato popoldne v Parku zmage v Moskvi slovesno odkrila spomenik padlim slovenskim vojakom v obeh svetovnih vojnah na območju današnje Rusije.


Izpostavila sta tudi pomen ruske kapelice pod Vršičem in spomenika padlim ruskim vojakom na ljubljanskih Žalah.

Spomenik, krasi napis "Slovenskim žrtvam, hvaležna domovina". Predsednik vlade je ob odkritju poudaril pomen dogodka, da lahko ob prisotnosti visokih predstavnikov obeh držav in prijateljev Slovenije počastimo spomin na padle Slovence na ruskih tleh.

"V tem veličastnem muzeju na prostem, kjer se prepletajo zgodbe ljudi in narodov, združenih v bolečini, zgodb, povedanih z vrhunsko umetnostjo in arhitekturo, bomo danes tudi Slovencem, padlim v prvi in drugi svetovni vojni, odkrili spominsko obeležje. To znamenje sprave med generacijami in evropskimi narodi je korak več k nadgradnji medsebojnega zaupanja."

Na območju današnje Rusije so sicer največ žrtev med slovenskimi vojaki zabeležili med prvo svetovno vojno. V ujetništvu po taboriščih za vojne ujetnike je umrlo okoli 4000 slovenskih vojakov. Med drugo svetovno vojno pa je po podatkih ruskega obrambnega ministrstva v vojnem ujetništvu tedanje Sovjetske zveze umrlo okoli sto Slovencev.

Šarec je ob odkritju poudaril, da sta tako Rusija kot Slovenija v obeh vojnah utrpeli velike žrtve, "da bi danes lahko živeli v svobodi". Skupaj z Medvedjevem sta ob tem pozvala proti uporabi sile za reševanje konfliktov v svetu.

Premierja v Moskvi poleg gospodarske delegacija na uradnem obisku spremljajo še zunanji minister Miro Cerar, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer.

Cerar se je sestal z ruskim ministrom za digitalni razvoj, zveze in množične komunikacije Konstantinom Noskovom, s katerim sopredsedujeta medvladni slovensko-ruski komisiji za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, ki se je nazadnje sestala junija.

Ministra sta zadovoljna, da bodo nekateri projekti, zastavljeni na zadnjem zasedanju komisije, na današnjem poslovnem srečanju slovenskih in ruskih podjetij nadgrajeni s podpisom dveh večjih poslovnih pogodb s področja energetske učinkovitosti, in sicer s strani Petrola in ruskih partnerjev.

Krepitev in večjo diverzfikacijo sodelovanja pa naj bi državi dosegli tudi z danes podpisanim načrtom delovnih konzultacij med zunanjima ministrstvoma za prihodnje leto, programom o sodelovanju med državama v kulturi, znanosti, izobraževanju, športu in mladinski politiki za obdobje 2019-2024 ter programom sodelovanja med obema pravosodnimi ministrstvoma za leti 2020 in 2021.

Ljubljanski župan Zoran Janković pa je ob prisotnosti obeh premierjev z moskovskim županom Sergejem Sobjaninom podpisal sporazum o sodelovanju obeh mest za letošnje in prihodnje leto.

Loading...