Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jankovič pride do Putina, kaj pa Šarec?

Deli na:
Jankovič pride do Putina, kaj pa Šarec?

Vladimir Putin je v Moskvi odlikoval Zorana Jankovića. - Foto: Profimedia

Premier Marjan Šarec danes začenja dvodnevni uradni obisk v Rusiji. Sestal se bo z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevom, zvečer pa tudi s slovenskimi gospodarstveniki, ki so dejavni v Rusiji. Premierja na poti v Moskvo spremljajo tudi ministri Zdravko Počivalšek, Miro Cerar in Ksenija Klampfer. V Moskvo gre tudi Zoran Janković, a vlada pravi, da ni del uradnne delegacije.

V ospredju pogovorov naj bi bila predvsem krepitev gospodarskega sodelovanja. Rusija je že zdaj pomembna gospodarska partnerica Slovenije. Uvršča se na peto mesto po vrednosti slovenskih neposrednih naložb v tujini in na deveto med slovenskimi izvoznimi partnericami. Obseg blagovne menjave med državama je lani znašal 1,16 milijarde evrov.

Premierja na obisku v Moskvi spremljajo tudi predstavniki več slovenskih podjetij, ki so že aktivna na ruskem trgu, od Krke, Petrola in Rika do Geoplina, Kolektorja, Duola in Sija. Prav tako bodo na večernem sprejemu predstavniki podjetij Comita, Elan, Esimit Europa, Inventa, Iskratel in IskraUralTEL.

Na gospodarski ravni je pričakovati pogovore tudi o konkretnejših temah, od izgradnje ruskih plinovodov v Evropi in sodelovanja Slovenije pri tem, ruskega sodelovanja pri velikih infrastrukturnih projektih v Sloveniji, zlasti pri modernizaciji železnice, morda pa celo o ruskem sodelovanju pri morebitni izgradnji drugega bloka krške nuklearke.

Obisk bo po napovedih namenjen tudi izmenjavi mnenj o aktualnih zunanjepolitičnih temah. Teh je veliko, slovensko-ruski odnosi pa so obremenjeni predvsem zaradi sankcij, ki sta jih proti Rusiji zaradi protipravne priključitve ukrajinskega polotoka Krim in spodbujanja upora na vzhodu Ukrajine uvedla Evropska unija in Nato, katerih članica je tudi Slovenija.


Ni še jasno, ali bo slovenskega premierja sprejel tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Zaenkrat se bo Šarec sestal predvsem z Medvedjevom. To bo njuno drugo srečanje. Prvič sta se sestala pred skoraj letom dni v Bruslju. Tedaj je ruski premier tudi povabil slovenskega na obisk v Moskvo.

V uradni delegaciji vlade so poleg Šarca še zunanji minister Miro Cerar, gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ministrica za delo Ksenija Klampfer, slovenski veleposlanik v Rusiji Branko Rakovec in nekaj Šarčevih najtesnejših sodelavcev.

V Moskvo gre tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki bo z moskovskim županom Sergejem Sobjaninom podpisal Program sodelovanja med Vlado Moskve in Mestno občino Ljubljana v obdobju 2019–2021.

Janković ni član uradne vladne delegacije, vztrajajo na vladi, kjer se očitno zavedajo, da je prisotnost ljubljanskega župana še posebej nerodna v času, ko je javnost izvedela za odpis 29-milijonskega dolga podjetjem družine Janković. Nasprotno se na Mestni občini Ljubljana skušajo prilepiti na Šarčevo odpravo. Sočasen obisk Moskve naj bi po mnenju MOL-a kazal na dober odnos države in glavnega mesta, poroča Pop TV.

Janković ima v Moskvi morda celo boljše zveze kot vrh slovenske politike: leta 2017 mu je ruski predsednik Vladimir Putin podelil priznanje Red prijateljstva, letos pa se znašel na svečani večerji, na kateri je vrh slovenskega sodstva gostil vrh ruskega sodstva. Menda po naključju je v isti restavraciji tudi redni obiskovalec sodišče Janković.