mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusiji bo še naprej vladal dvojec Putin-Medvedjev

Deli na:
Rusiji bo še naprej vladal dvojec Putin-Medvedjev

Foto: Profimedia

Dmitrij Medvedjev je bil včeraj v ruski dumi znova imenovan za ruskega premierja. Medvedjeva, ki ga je v ponedeljek po svoji prisegi predlagal ruski predsednik Vladimir Putin, je podprlo 374 poslancev, proti pa jih je glasovalo 56. Rusko vlado sicer vodi od leta 2012.

"Seveda se popolnoma zavedam odgovornosti in težav, s katerimi se bo morala soočati nova vlada," je novi stari premier dejal glede izida glasovanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Mislim, da bomo sposobni izpolniti vse naloge, ki jih je zadal predsednik," je še povedal in dodal, da "je pripravljen storiti vse za razvoj države".

Po njegovem mnenju bo podpora makroekonomski politiki še naprej ena od ključnih nalog, je izpostavil še pred glasovanjem. Poudaril je, da se Rusija ne namerava izolirati od sveta, ampak bo del mednarodne agende.

V spodnjem domu ruskega parlamenta ima sicer vladajoča stranka Enotna Rusija večino. Zaseda 339 od 430 sedežev. Komunistična stranka in leva nacionalistična Pravična Rusija sta že pred glasovanjem napovedali, da premierja ne bosta podprli.


52-letni pravnik, ki velja za dolgoletnega Putinovega zaveznika, je bil v letih 2008-2012 predsednik države, potem ko je Putin odslužil dva zaporedna predsedniška mandata, kolikor jih dovoljuje ruska ustava.

Putin je nato leta 2012 znova postal predsednik, Medvedjev pa premier. Njun dogovor je razočaral tiste, ki so imeli Medvedjeva za bolj liberalnega politika.

Politika sta se spoznala v rodnem Sankt Peterburgu, kjer sta v 90. letih oba delala v uradu tamkajšnjega župana.

65-letni Putin, ki je v ponedeljek prisegel za nov šestletni mandat, bo Rusijo vodil do leta 2024 in je že zdaj ruski voditelj z najdaljšim stažem po Stalinu. Na predsedniških volitvah 18. marca je gladko zmagal že v prvem krogu in s 76,7 odstotka podpore dosegel svoj najboljši volilni rezultat.