lev Dobra karma

Danes je galaktični dogodek leta - odpirajo se ...

Dakota Johnson Svet24.si

FOTO: Ob mednarodnem dnevu ženskega orgazma z ...

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

sezonski-delavci, kmetijstvo Svet24.si

Sezonci pobegnejo v Avstrijo, kjer so tudi bolje ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Svet

Putin napovedal ustavne spremembe, Medvedjev z vlado je odstopil

Deli na:
Putin napovedal ustavne spremembe, Medvedjev z vlado je odstopil

Medvedjeva naj bi čakala vloga namestnika vodje ruskega varnostnega sveta. - Foto: Reuters

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je danes sporočil, da je njegova vlada odstopila. Ruski predsednik Vladimir Putin je pred tem predlagal vrsto ustavnih sprememb, ki bi okrepile vlogo ruskega parlamenta.

Medvedjev je na seji vlade dejal, da bodo predlogi ustavnih dopolnil znatno spremenili ravnotežje moči v državi, zato vlada v trenutni sestavi odstopa, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

"Ko bodo ta dopolnila sprejeti, se ne bo spremenila samo vrsta členov ustave, temveč ravnotežje moči, predvsem med izvršilno, zakonodajno in pravosodno vejo oblasti," je dejal premier.

"V tem kontekstu je očitno, da moramo mi kot vlada dati predsedniku države možnost, da sprejme vse potrebne odločitve v teh pogojih. Zato se mi zdi prav, da vlada odstopi," je še dejal Medvedjev.

Putin se je zahvalil vladi za opravljeno delo. "Želim sem vam zahvaliti za vse opravljeno delo v tej fazi našega skupnega dela in želim izraziti zadovoljstvo z doseženimi rezultati," je dejal. "Ni bilo narejeno vse, a delo se nikoli ne konča," je dodal.

Putin je vlado zadolžil, da opravlja delo do imenovanja novega kabineta. Napovedal je še, da bo uvedel položaj namestnika vodje ruskega varnostnega sveta, na katerega bo imenoval Medvedjeva.


Putin je danes v letnem nagovoru v parlamentu predlagal spremembe ruske ustave, s katerimi bi povečali pristojnosti parlamenta. Ob tem je napovedal, da bodo o predlogih odločali državljani na referendumu.

"Menim, da je nujno izvesti glasovanje državljanov o celotnem svežnju predlaganih dopolnil ustave," je dejal Putin. Kdaj bi izvedli referendum, ni povedal.

"Močno in bogato Rusijo bomo lahko zgradili samo na osnovi spoštovanja javnega mnenja," je poudaril. "Skupaj bomo življenje zagotovo spremenili na bolje," je dodal ruski predsednik.

Po njegovem predlogu bi poslanci dobili pristojnost imenovanja premierja in članov vlade. Povečale bi se tudi pristojnosti guvernerjev, predsedniški sistem pa bi ohranili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Rusija mora ostati močna predsedniška republika," je vztrajal Putin, ki se mu mandat izteče leta 2024, po zdaj veljavni zakonodaji pa ne sme več kandidirati.

Predsednik bo lahko še naprej odstavljal člane vlade, imenoval vodje vseh varnostnih služb ter razreševal predsednika vrhovnega in ustavnega sodišča.

Loading...