pištola Svet24.si

V Mariboru so po sporu med 56-letnikom in ...

prometna-nesreča, avto Svet24.si

Foto: V Radečah z avtom s ceste in na streho

tomaž-ročnik Necenzurirano

Razkrivamo: tako lokalni veljaki kupujejo ...

profimedia-0889566307 Reporter.si

Trump preživel poskus atentata, napadalec ...

primoz roglic Ekipa24.si

Velik šok! Primož Roglič je že končal dirko ...

Tanja Žagar Njena.si

Miki o Tanji: Zame je ona najlepše bitje na svetu

milicJPG Ekipa24.si

Linčajte Sekulića, linčajte mene, a vsak rabi ...

Svet

Ruski diplomat v Švici poskušal pridobiti orožje in nevarne snovi

Deli na:
Ruski diplomat v Švici poskušal pridobiti orožje in nevarne snovi

Švicarsko mesto Luzern je bilo prizorišče mirovne konference za Ukrajino - Foto: Pixabay/ Wolfgang Vogt

Švicarske oblasti preiskujejo neimenovanega ruskega diplomata, ki naj bi v državi poskušal pridobiti orožje in nevarne snovi, je danes za švicarske medije potrdilo tožilstvo v Bernu. Urad generalnega državnega tožilca in policija sta že opravila potrebne hišne preiskave, so za nemško tiskovno agencijo dpa povedali pristojni.

Po poročanju švicarskih medijev se je pod preiskavo znašel diplomat, akreditiran na ruskem veleposlaništvu v Bernu. Osumljen je vzpostavljanja stikov, preko katerih naj bi poskušal naročiti orožje in nevarne snovi, vendar naj ne bi načrtoval napada.

Da bi lahko nadaljevali postopek proti diplomatu, je urad generalnega državnega tožilca zaprosil za odvzem njegove imunitete. V skladu z mednarodnim pravom namreč diplomatov načeloma ni mogoče preganjati v državi gostiteljici.

Poleg diplomata švicarske oblasti preiskujejo še dve osebi, osumljeni kršenja predpisov o vojnem materialu, sankcijah in nadzoru izvoza, navaja dpa.

Osumljenega agenta so sicer odkrili nekaj tednov pred mirovno konferenco za Ukrajino v Švici, ki se je je minuli konec tedna udeležilo okoli 160 delegacij iz približno 90 držav, vključno s Slovenijo. Rusija medtem nanjo ni bila povabljena.