navadni udav, kača Svet24.si

FOTO: V kavču šokiranega krajana gomazela skoraj...

ženska doma Dobra karma

To so načini, da slabe energije iz doma izženete...

karaoke (5) Svet24.si

Seksi kravata, stranska vloga, rdeča šminka in ...

zasežena-droga Svet24.si

FOTO: V finalni akciji 460 kriminalistov in ...

strah Dobra karma

Strah in 12 astro znakov - Bike skrbi denar, ...

tanja žagar Njena.si

Tanja Žagar ni več doma

Nuša Rojs in Matej Mlađenović Njena.si

Nuši Rojs so se pravkar uresničile sanje!

Svet

Ruske oblasti pritiskajo na šefa opozicije in "tujega agenta" Navalnega

Deli na:
Ruske oblasti pritiskajo na šefa opozicije in "tujega agenta" Navalnega

Aleksej Navalni - Foto: Reuters

Ruske oblasti so okrepile pritisk na vodjo opozicije Alekseja Navalnega, saj so njegovo organizacijo, Fundacijo za boj proti korupciji (FBK), uvrstile med t.i. tuje agente in s tem okrepile nadzor nad njo.

Organizacijo FBK, ki je objavila več preiskav o vodilnih ruskih politikih in njihovem dvomljivo pridobljenem premoženju, oblasti že preiskujejo zaradi pranja denarja. Trdijo, da je FBK prejel večje količine denarja, za katerega so vedeli, da je bil pridobljen nezakonito. Račune FBK so avgusta zamrznili, mesec kasneje pa izvedli obsežne preiskave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusko pravosodno ministrstvo je včeraj sporočilo, da so v nadzoru dela te nevladne organizacije ugotovili, da je "tuj agent". Ugotovili so, da je okoli 140.000 rubljev (1960 evrov evrov) prejela od organizacij v Španiji in ZDA.

V Rusiji od leta 2012 velja zakon, po katerem od vseh organizacij, ki prejemajo kakršnakoli sredstva iz tujine in "sodelujejo v političnih procesih", zahtevajo, da se registrirajo kot "tuji agenti". Oblasti so kot takšne opredelile že vrsto nevladnih organizacij, pa tudi medijev, ki so kritični do oblasti. Posledično so mnoge prenehale delovati.T.i. tuji agenti se morajo kot takšni navajati v vseh javnih komunikacijah, podvrženi pa so pomembnim administrativnim in finančnim omejitvam ter okrepljenemu nadzoru.

Navalni je v odzivu na Twitterju odločitev označil za nezakonito in obtožil ministrstvo, da jo je sprejelo "na neposreden ukaz ruskega predsednika Vladimirja Putina", ki se boji FBK, ker sloni na oblasti lopovov in skorumpiranih ljudi. Zatrdil je, da fundacija ni prejela niti kopejke iz tujine, od ministrstva pa zahteval, da javnosti predstavi dokaze, da je fundacija prejela ta sredstva.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je zatrdil, da Kremelj tovrstnih odločitev ne sprejema, ampak pravosodno ministrstvo.

loading...
Loading...