westlotto, igra 6 od 49 Svet24.si

Našla ga je "sreča", zdaj ga iščejo, ker ga ...

galunic1 Svet24.si

Mario Galunič: »Potrpežljivo bom čakal na vsa ...

radiator, denar Svet24.si

Počivalšek ne želi posegati na trg energentov, ...

bojan pozar-pl Reporter.si

Propadli politik Bojan Požar sedi na dobrem ...

andrej vizjak Necenzurirano

Vse afere in sporni posli ministra Vizjaka

Tilen Brglez Njena.si

Kmetija: Tilen po šovu znova ves divji

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

KRALJ! Kar je Luka DONČIĆ naredil za bolne ...

Magazin

Primož Suhodolčan: Vseh idej mi ne morejo ukrasti

Deli na:
Primož Suhodolčan: Vseh idej mi ne morejo ukrasti

Primož Suhodolčan - Foto: Primož Lavre

O oznaki mladinskega pisatelja lahko precej pove, a dejstvo je, da je Primož Suhodolčan najbolj priljubljen slovenski mladinski pisatelj, ki mu je košarkarsko obarvan uvod v jesen verjetno še okrepil položaj med mladimi bralci.

Avgusta je v sodelovanju z Goranom Dragićem izdal knjigo Goran, legenda o zmaju – nekaj tednov kasneje je Dragić slovensko reprezentanco popeljal do zlate medalje na evropskem prvenstvu. Sočasno s tem tekmovanjem je po dvajsetih letih prizadevanj v kina prišel film Košarkar naj bo, posnet po Suhodolčanovi največji uspešnici. Pravega počitka ob uspehih si pisatelj niti ne privošči in že hiti v nove projekte.

O Goranu Dragiću ste ravno izdali knjigo – kako je do tega sploh prišlo?



Začetek je bil s Tino Maze in knjigo Medvedja moč. Ideja je bila narediti predstavitev naših športnikov, ki bi bila resnična pravljica, povezovanje pravljičnih elementov in resničnih zgodb. Pri Tini se je pojavila Črna s črnjanskim medvedom, pri Goranu Koseze, zmaji, pa njegovi začetki, ko je bil tako suh, da mu je dres padal z ramen. Ali ko ga na Iliriji niso spustili k prvemu košu, ki je bil samo za tiste odlične, drugi pa za vse preostale, ki so o njem lahko samo sanjali. Vsi ti elementi se prepletajo, mladi bralec, ki to bere, ne ve, kaj je res in kaj je izmišljeno. Tako prepletanje jim je zelo všeč.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Suhodolčan pove, kaj si misli o oznaki mladinski pisatelj; spregovori o sodelovanju s Tino Maze in Goranom Dragićem; razloži, zakaj si je silno želel, da se po njegovi knjigi Košarkar naj bo posname film; razmišlja o možnostih za nadaljevanje; razkrije, kakšne knjige bere in katere klasike svetovne književnosti verjetno ne bo nikoli prebral; pove, kakšne knjige je bral in kako se je naučil prepoznati zrno in pleve med knjigami.

Loading...