Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Primož Suhodolčan: Vseh idej mi ne morejo ukrasti

Deli na:
Primož Suhodolčan: Vseh idej mi ne morejo ukrasti

Primož Suhodolčan - Foto: Primož Lavre

O oznaki mladinskega pisatelja lahko precej pove, a dejstvo je, da je Primož Suhodolčan najbolj priljubljen slovenski mladinski pisatelj, ki mu je košarkarsko obarvan uvod v jesen verjetno še okrepil položaj med mladimi bralci.

Avgusta je v sodelovanju z Goranom Dragićem izdal knjigo Goran, legenda o zmaju – nekaj tednov kasneje je Dragić slovensko reprezentanco popeljal do zlate medalje na evropskem prvenstvu. Sočasno s tem tekmovanjem je po dvajsetih letih prizadevanj v kina prišel film Košarkar naj bo, posnet po Suhodolčanovi največji uspešnici. Pravega počitka ob uspehih si pisatelj niti ne privošči in že hiti v nove projekte.

O Goranu Dragiću ste ravno izdali knjigo – kako je do tega sploh prišlo?



Začetek je bil s Tino Maze in knjigo Medvedja moč. Ideja je bila narediti predstavitev naših športnikov, ki bi bila resnična pravljica, povezovanje pravljičnih elementov in resničnih zgodb. Pri Tini se je pojavila Črna s črnjanskim medvedom, pri Goranu Koseze, zmaji, pa njegovi začetki, ko je bil tako suh, da mu je dres padal z ramen. Ali ko ga na Iliriji niso spustili k prvemu košu, ki je bil samo za tiste odlične, drugi pa za vse preostale, ki so o njem lahko samo sanjali. Vsi ti elementi se prepletajo, mladi bralec, ki to bere, ne ve, kaj je res in kaj je izmišljeno. Tako prepletanje jim je zelo všeč.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Suhodolčan pove, kaj si misli o oznaki mladinski pisatelj; spregovori o sodelovanju s Tino Maze in Goranom Dragićem; razloži, zakaj si je silno želel, da se po njegovi knjigi Košarkar naj bo posname film; razmišlja o možnostih za nadaljevanje; razkrije, kakšne knjige bere in katere klasike svetovne književnosti verjetno ne bo nikoli prebral; pove, kakšne knjige je bral in kako se je naučil prepoznati zrno in pleve med knjigami.