profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija: ZDA so Snowdnu zaprle vse poti za pobeg

Deli na:
Rusija: ZDA so Snowdnu zaprle vse poti za pobeg

Foto: Reuters

Predsednik odbora ruske dume za zunanje zadeve Aleksej Puškov je danes zavrnil ameriške kritike na odločitev Moskve, da ameriškemu ubežniku Edwardu Snowdnu podeli začasni azil. "Ker so zaprle vse poti za pobeg, ZDA Moskvi niso omogočile drugačne odločitve," je na Twitterju zapisal Puškov.

Snowden moskovskega letališča Šeremetjevo več kot mesec dni ni mogel zapustiti, saj so mu ZDA preklicale potni list. V četrtek je iz njega le odšel, potem ko mu je Rusija zagotovila začasno zatočišče v Rusiji, in sicer za eno leto.

ZDA so "izredno razočarane" zaradi omenjene odločitve Rusije in so posvarile, da bi lahko dejstvo, da je Moskva sprejela žvižgača, poslabšala odnose med državama.

Ameriški veleposlanik v Moskvi Michael McFaul in svetovalec ruskega predsednika Vladimirja Putina, Jurij Ušakov, sta se medtem danes sestala na srečanju, na katerem sta razpravljala tudi o "novem statusu" Snowdna, je sporočilo ameriško veleposlaništvo.

Med drugimi temami srečanja so bile še jedrska razorožitev, raketni obrambni sistem, Sirija, trgovina in človekove pravice, je veleposlaništvo sporočilo prek Twitterja.

ZDA Snowdna iščejo zaradi izdaje zaupnih podatkov, v prošnjah za azil pa je Snowden trdil, da mu v domovini grozita mučenje in smrtna kazen. Ameriške oblasti so ga sredi junija uradno obtožile vohunjenja in kraje vladne lastnine ter mu preklicale potni list.

ZDA so sicer zagotovile, da Snowdnu v primeru izročitve ne grozi smrtna kazen, a Rusija ga sedaj ne more izročiti, četudi ZDA vložijo uradno prošnjo, saj ga ščiti začasen azil.