stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusi provocirajo: Nato letos že več kot 400-krat prestregel ruska letala

Deli na:
Rusi provocirajo: Nato letos že več kot 400-krat prestregel ruska letala

Foto: arhiv Reporterja

Letala zveze Nato so se letos že več kot 400-krat odzvala na manevre ruskih vojaških letal, kar je v primerjavi z lanskim letom kar 50-odstotno povečanje, je včeraj ob obisku Estonije dejal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Tudi če Rusija ne krši zračnega prostora držav članic Nata, so ti manevri neupravičeni, je opozoril.

"V Baltskem, Norveškem in Črnem morju, v zračnem prostoru okrog Nata, smo zabeležili povečano vojaško letalsko aktivnost Rusije," je Stoltenberg dejal ob obisku letalskega oporišča Amari v Estoniji.

Večina teh ruskih letalskih manevrov je bila sicer opravljena v mednarodnem zračnem prostoru, do kršitev Natovega zračnega prostora je prišlo le v manjšem številu primerov.

A kot je opozoril, ruska letala ne javljajo načrtovanih letov, nimajo vklopljenih oddajnikov ter ne komunicirajo s civilnimi kontrolorji zračnega prometa. "Ti poleti so neupravičeni in predstavljajo tveganje za običajen zračni promet," je ocenil.

"Gre za vzorec, ki nas spominja na to, kako so tovrstne vojaške aktivnosti v zraku izvajali v času hladne vojne," je še pripomnil generalni sekretar Nata.

Stoltenberg je sicer zatrdil, da je zavezništvo na območju okrepilo svojo prisotnost in ima na vzhodu Evrope sedaj petkrat več lovskih letal kot v začetku leta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Baltskim državam, ki so posebej zaskrbljene zaradi ravnanja Rusije v Ukrajini, je prvi mož Nata zatrdil, da jih zavezništvo podpira. "Nato je tu, da varuje in brani Estonijo," je poudaril.

Stoltenberg je z obiskom v Estoniji začel turnejo po treh baltskih članicah zavezništva. Še včeraj je imel na programu obisk Latvije, danes pa gre v Litvo. V ospredju pogovorov je predvsem kriza v Ukrajini.