stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Preiskava izginotja malezijskega letala se osredotoča na pilota

Deli na:
Preiskava izginotja malezijskega letala se osredotoča na pilota

Foto: Reuters

Malezijska policija intenzivno preučuje osebno, politično in versko ozadje pilotov in posadke pogrešanega letala družbe Malaysia Airlines. Ugotoviti želijo, zakaj bi nekdo namerno preusmeril letalo. Medtem sledu o izginulem boeingu z 239 ljudmi na krovu še ni. V iskanju pogrešanega letala sodeluje kar 25 držav.

Malezijska policija je v soboto preiskala domova pilota in kopilota pogrešanega letala boeing 777-200ER. Prav tako so se policisti pogovorili z njunimi družinskimi člani, preučujejo pa tudi pilotov simulator letenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Malezijski premier Najib Razak je v soboto sporočil, da so bili komunikacijski sistemi na letalu najverjetneje onemogočeni. To je usmerilo pozornost na oba pilota. Glavni pilot, 53-letni Zaharie Ahmad Shah, je po poročanju medijev doma sestavil svoj lastni kompleksni simulator letenja, a vendarle zaenkrat preiskovalci niso našli še ničesar, kar bi nanj vrglo senco dvoma.

Preiskava se je osredotočila tudi na inženirje, ki bi lahko imeli stik z nesrečnim letalom, preden je 8. marca vzletelo iz Kuala Lumpurja. A vladna izjava poudarja, da gre za "običajne postopke" za tak primer. "Javnost pozivamo, naj ne dela prehitrih zaključkov v zvezi s policijsko preiskavo," so sporočili.

Malezijske oblasti vztrajajo, da se v iskanju morebitnih uporabnih informacij o tem, kaj bi se lahko zgodilo letalu, osredotočajo na prav vse potnike in člane posadke. Morebitnega motiva zaenkrat še niso našli.

Prav tako je zaenkrat neuspešno iskanje letala ali njegovih ostankov. Malezijske oblasti pri iskanju za pomoč prosijo več tujih držav, poroča nemška tiskovna agencija dpa.


Minister za promet Hishammuddin Hussein je kasneje sporočil, da se je število držav, ki sodelujejo v iskanju letala, zvišalo s 14 na 25. To "predstavlja nov izziv za koordinacijo in diplomacijo", je izpostavil.

Kot je dodal minister, je Malezija danes z najnovejšimi ugotovitvami seznanila predstavnike najmanj 22 držav in prosila za njihovo pomoč. Ta bi lahko vključevala tudi potencialno občutljive vojaške in satelitske podatke od držav, kot so ZDA, Kitajska in Francija. "Upamo, da bodo strani, ki nam lahko pomagajo, spregovorile in nam pomagale zožiti iskanje na bolj obvladljivo območje," je poudaril minister.

V soboto je Najib napovedal konec iskanja v Južnokitajskem morju. Novi satelitski in radarski podatki so namreč pokazali, da je letalo, namenjeno v Peking, spremenilo smer letenja in se je usmerilo proti zahodu.

Iskalna akcija se tako sedaj usmerja na Indijski ocean. Osredotočajo se na dva možna koridorja, in sicer od meje s Kazahstanom in Turkmenistanom preko severne Tajske ter južno od Indonezije v južnem Indijskem oceanu.

Nekateri mediji sicer poročajo, da naj bi po ameriški oceni letalo letelo južno proti Indijskemu oceanu, kjer mu je predvidoma zmanjkalo goriva in je strmoglavilo. Zračni prostor bolj severno je namreč precej bolj obljuden in bi letalo tam najverjetneje zaznali.

Indija je medtem danes sporočila, da je zaenkrat na željo malezijskih oblasti prekinila iskalno akcijo. Iskanje bo spet steklo, ko bo Malezija sporočila nova območja iskanja, so pojasnili v indijski vojski.