Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ruska letala izzivala ameriško vojaško ladjo

Deli na:
Ruska letala izzivala ameriško vojaško ladjo

Foto: US Navy

Ruska bojna letala so ta teden večkrat nizko preletela ameriško vojaško ladjo v Baltskem morju, so v sredo sporočili iz Pentagona. Kot so zatrdili, so ruska letala v ponedeljek in torek izvedla agresivne manevre v neposredni bližini rušilca USS Donald Cook, ki je bil v mednarodnih vodah.

Nad ladjo je v torek na nizki višini večkrat zaokrožil tudi ruski vojaški helikopter, s katerega so fotografirali. Lovci SU-24 niso imeli oborožitve, so pa leteli zelo blizu ladje, po nekaterih ocenah celo na razdalji desetih metrov, so poročali ameriški mediji.

V ponedeljek, ko so na rušilcu izvajali vajo pristanka na krovu, sta ga večkrat na nizki višini preletela ruska lovca SU-24. V torek je nad ladjo najprej letel ruski helikopter, približno 40 minut kasneje pa sta jo preletela še ruska lovca, so sporočili iz evropskega poveljstva ameriške vojske (Eucom).

"Rusko letalo je simuliralo napad in se ni odzvalo na večkratna varnostna opozorila v angleškem in ruskem jeziku," so sporočili iz Eucoma. Poveljnik ameriške ladje je ruske manevre označil za nevarne in neprofesionalne.

Kot so opozorili v Pentagonu, ta dejanja po nepotrebnem stopnjujejo napetosti med ZDA in Rusijo in bi se lahko končala z nesrečo s hudo ranjenimi ali smrtnimi žrtvami.