Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Solarno letalo Solar Impulse 2 že postavilo rekord v preleteni razdalji

Deli na:
Solarno letalo Solar Impulse 2 že postavilo rekord v preleteni razdalji

Foto: Reuters

Solarno letalo Solar Impulse 2, ki je v ponedeljek iz Abu Dabija začelo svojo pot okrog sveta, je že dan kasneje postavilo rekord za tovrstna letala. S poletom iz Maskata v Omanu do zahoda Indije je namreč preletelo skoraj 1500 kilometrov, kar je najdaljši neprekinjen let solarnega letala.

Organizatorji poleta trdijo, da je s preletenimi 1468 kilometri padel rekord, ki pa ga mora sedaj potrditi še Mednarodna letalska zveza (FAI). Ob pristanku v mestu Ahmedabad v indijski zvezni državi Gujarat je za krmilom letala sedel 57-letni Švicar Bertrand Piccard, ki skupaj s svojim sonarodnjakom Andreem Borschbergom stoji za projektom in se z njim menjava za krmilom ob posameznih postankih solarnega letala. Polet med Maskatom in Ahmedabadom je trajal manj kot 16 ur, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Borschberg je pred tem s Solar Impulse 1 leta 2013 letel neprekinjenih 1386 kilometrov po ZDA, kar je bil dosedanji rekord.

Letalo Solar Impulse 2 je pot začelo v ponedeljek v Abu Dabiju in se napotilo v omansko prestolnico Maskat, kjer je po 13 urah in dveh minutah poleta tudi pristalo.

Najdaljši polet brez postanka naj bi trajal pet dni. Letalo bo prek Tihega oceana med kitajskim Nanjingom in Havaji preletelo razdaljo 8500 kilometrov. Nato bo poletelo še do New Yorka. Postanki so predvideni še na Srednjem zahodu ZDA in bodisi na jugu Evrope ali severu Afrike. Konec julija ali v začetku avgusta naj bi se letalo vrnilo v Perzijski zaliv.

Letalo, izdelano iz karbonskih vlaken, ima razpon kril kar 72 metrov, kar je več kot boeing 747, a tehta le 2,3 tone. Krila so prekrita s 17.000 sočnimi celicami, ki poganjajo brezkrtačne elektromotorje. Ti lahko letalo poženejo do hitrosti 140 kilometrov na uro. Podnevi sončne celice polnijo litijske baterije, ki poganjajo propelerje ponoči.