900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Republikanska sramota: Izobčeni slepar in uklenjena desnica

Deli na:
Republikanska sramota: Izobčeni slepar in uklenjena desnica

George Santos, osramočeni in izključeni republikanski kongresnik - Foto: Profimedia

Transvestit Kitara Ravache je le eden od številnih likov, ki jih je v življenju ustvaril Newyorčan George Santos. Zadnji je (bil) politik trde desnice, ki mu je uspel preboj do poslanca, dokler ga niso ob nebrzdanih lažeh in prevarah izgnali iz kongresa. Tudi zaradi tega, ker je preveč jasno odseval nove vrednote ameriške desnice. Santos je simbol eksistencialne krize, ki preveva republikance in ki je v preteklosti že pokopala ameriške stranke.

Nekdanji newyorški poslanec v začetku meseca ni počakal na izid glasovanja na washingtonskem Kapitolskem griču. Ko je mimo novinarjev hitel proti limuzini, je siknil »Zakaj bi hotel ostati tukaj? K vragu s tem krajem,« nato se je odpeljal naproti svoji negotovi prihodnosti. Medtem je 311 od 434 nekdanjih kolegov sklenilo, da so njegovi grehi dovolj v nebo vpijoči za komaj šesti izgon v zgodovini poslanskega doma ZDA.

George Santos ni le prvi republikanec, ampak prvi, ki so mu status poslanca vzeli, še preden je bil tudi dejansko obsojen. Če ne bo dosegel dogovora s tožilci in bo na sojenju septembra prihodnje leto obsojen, mu grozi do 22 let zapora.

Santos še zdaleč ni končal z javnim življenjem, oznanil je, da namerava prihodnje leto sodelovati v predsedniški tekmi: »Ne bom počival, dokler ne vidim Donalda Trumpa spet v Beli hiši.«

Kako globoko je zdrsnila stranka, kaže to, da Liz Cheney, hčerka razvpitega podpredsednika Dicka Cheneyja in nekdaj med bolj konservativnimi predstavniki desnice, sedaj glasno opozarja, da so republikanci zašli v zelo nevarne vode.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24