stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obračun na Riu Grandu

Deli na:
Obračun na Riu Grandu

Meja med ZDA in Mehiko je pred novimi predsedniškimi volitvami znova politično bojišče. - Foto: Profimedia

V Teksasu svitki bodeče žice ločujejo izmučene ljudi, ki se gnetejo na ozkem pasu zemlje med reko Rio Grande in ostro oviro, ter ameriške vojake, ki jih skoraj v zadregi skušajo odgnati. Meja med ZDA in Mehiko je pred novimi predsedniškimi volitvami znova politično bojišče, priseljenci sredstvo za piškave zmage, politika priseljevanja pa ostaja ujeta v prejšnje stoletje. Le da je ameriška desnica tokratni spopad prignala do roba ustavne krize.

Operacija Osamljena zvezda teksaškega guvernerja Grega Abbotta je na obalo obmejne reke Rio Grande prinesla klobčiče bodeče žice, s katero je dostop preprečil tako priseljencem kot zveznim agentom, ki po zakonu skrbijo za izvajanje politike priseljevanja.

Guverner Teksasa Greg Abbott je prosilce za azil začel seliti v notranjost države. Sprožil je avtobusno kampanjo, s katero so jih razvozili v tako imenovana varna mesta.

Meja med ZDA in Mehiko je pred novimi predsedniškimi volitvami znova politično bojišče.  »Ljudje pravijo, da če ti uspe priti do meje, obstaja precejšnja možnost, da ti bodo dovolili vstop,« je eden od popotnikov iz Južne Amerike proti meji razkril motivacijo vse večje množice.

Ironija je, da je število nedovoljenih prehodov začelo naraščati prav v času Trumpovega vodenja države in gradnje razvpitega zidu. Vznemirljive razsežnosti je doseglo v zadnjih štirih letih, saj so samo novembra zalotili skoraj 250.000 ljudi, ki so želeli v državo vstopiti mimo mejnih prehodov.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24