franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Renzi napovedal zmanjšanje davčnega bremena

Deli na:
Renzi napovedal zmanjšanje davčnega bremena

Foto: Reuters

Novi italijanski premier Matteo Renzi je razkril paket reform, s katerimi želi njegova vlada okrepiti šibko italijansko gospodarstvo in doseči učinkovitejše upravljanje države. Med drugim je napovedal zmanjšanje dohodnine za tiste z nižjimi prihodki, s čimer se bo v državno blagajno nateklo deset milijard evrov manj kot doslej.

Kot je poudaril Renzi, bo zmanjšanje dohodninskih stopenj v lastnih žepih občutilo deset milijonov Italijanov, ki letno zaslužijo manj kot 25.000 evrov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Očitno se nam zdi, da bo dodatnih 1000 evrov letno v žepih Italijanov spodbudilo potrošnjo," je Renzi poudaril po seji vlade, ki je včeraj odobrila reformni načrt. Kot je poudaril, bodo zmanjšanje davkov pokrili z vladnim varčevanjem, namesto da bi dodatno obremenili premožnejše državljane.

Med drugimi gospodarskimi ukrepi so še program investicij v šolska poslopja, vreden 3,5 milijarde evrov, razbremenitev delodajalcev in garancijska shema, s katero naj bi mala in srednje velika podjetja lažje prišla do posojil. Država bo tudi investirala 1,7 milijarde evrov v socialna stanovanja.


Vodja levosredinske Demokratske stranke je napovedal tudi načrt za spremembo ustave, po kateri zgornji dom parlamenta, senat, ne bi več mogel blokirati proračunov, prav tako pa z nezaupnico ne bi več mogel odstaviti vlade.

Včeraj je spodnji dom italijanskega parlamenta, poslanska zbornica, potrdil že vnaprej dogovorjeno reformo volilnega sistema, v skladu s katero naj bi Italija v prihodnje imela stabilnejše vlade. Renzi pa se je odločil tudi za dokaj simbolično potezo, da bo država do sredine prihodnjega meseca odprodala 1500 svojih avtomobilov.

"V prihodnjih 100 dneh želimo zrevolucionirati Italijo," je napovedal premier. Obljubil je trd boj za modernizacijo javne uprave, reformo fiskalne politike in pravosodja.

Italija okreva po najhujši recesiji po drugi svetovni vojni, stopnja brezposelnosti je skoraj 13-odstotna. Renzi je kot premier prisegel konec februarja, potem ko je s premierskega stolčka izrinil Enrica Letto. Renzi je Letti očital predvsem prepočasen napredek pri uvajanju reform.