državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin priznal, da je Rusija sama kriva za trenutno gospodarsko nazadovanje

Deli na:
Putin priznal, da je Rusija sama kriva za trenutno gospodarsko nazadovanje

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes priznal, da je Rusija edini krivec za svoje trenutno gospodarsko nazadovanje. Ob tem je dejal, da mora z energenti bogata država najti "nove dejavnike" za pospešitev gospodarske rasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Spregovoril je tudi o morebitnem vstopu Ukrajine v carinsko unijo.

Ker ruski proračun potrebuje nove dohodke, je Putin predlagal, da naj bi bila ruska offshore podjetja obvezana plačevati davke v ruski proračun.

V letošnjem letnem nagovoru narodu se je tako Putin po oceni poznavalcev odmaknil od običajne retorike iskanja zunanjega krivca za gospodarske težave države.

"Seveda občutimo posledice gospodarske krize, a odkrito moramo povedati, da posledice gospodarskega nazadovanja niso zunanje, pač pa imajo notranji značaj," je dejal ruski predsednik. Dodal je, da je eden od vzrokov delovna produktivnost, pri kateri Rusija za dva- do trikrat zaostaja za vodilnimi državami. "Moramo premostiti ta razkorak. Aktivirati moramo nove dejavnike razvoja," je še dejal.

Po napovedih vlade naj bi Rusija imela letos zgolj 1,4-odstotno gospodarsko rast.

Ruski predsednik je spregovoril tudi o Ukrajini in zagotovil, da Moskva ne sili Ukrajine v carinsko unijo.



"Ničesar in nikomur nič ne vsiljujemo, a če si naši (ukrajinski) prijatelji želijo pridružiti (carinski uniji), smo pripravljeni na sodelovanje na ravni strokovnjakov," je še dejal Putin.

Kazahstan in Belorusija sta že članici carinske unije, Armenija in Kirgizistan pa nameravata to postati. Večina analitikov sicer meni, da bo ta popolna šele z vstopom Ukrajine.

Hkrati je ruski predsednik izrazil prepričanje, da bodo vse sile v Ukrajini, ki je trenutno prizorišče proevropskih protestov, zmogle rešiti trenutne težave.

"Naši integracijski projekt temelji na enakih pravicah in na resničnem gospodarskem interesu. Sistematično bomo nadaljevali z evroazijskim procesom, ne da bi pri tem nasprotovali drugim integracijskim projektom," je še dejal ruski predsednik.

Rusijo je tudi označil kot močno državo, ki hkrati spoštuje druge države, še poroča AFP.