stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Slovenija zaostaja pri reševanju krize

Deli na:
Janša: Slovenija zaostaja pri reševanju krize

Foto: Reuters

Primerjave članic EU na področju izvajanja javnofinančne konsolidacije in gospodarskih reform kažejo, da je Slovenija v "faznem zaostanku" pri reševanju oziroma izhajanju iz krize, je danes v Bruslju po koncu vrha EU povedal premier Janez Janša. "Zamuja predvsem s finančno konsolidacijo," je poudaril.

"To je boleč ukrep, povsod in bo tudi v Sloveniji," je opozoril premier. "Ključna prva stvar, ki bo imela najbolj boleče posledice, in o tem si ni treba delati utvar, je uskladiti porabo s prihodki," je dodal.

Ob tem je poudaril, da bo morala Slovenija v zelo kratkem času ob javnofinančni konsolidaciji hkrati sprejemati tudi ukrepe za rast in ustvarjanje delovnih mest.

"Ključen problem je, da je to sedaj treba narediti vse skupaj, kar je vedno bistveno težje, kot če imaš najprej nekaj časa, da konsolidiraš javne finance, vsaj dolgoročno strukturno uravnotežiš proračun in potem postopoma nabiraš potrebni manevrski prostor za ponovni zagon gospodarske rasti," je pojasnil.


"To je naporno delo in brez žrtev ne gre," je opozoril.

Premier je tudi poudaril, da evropski dokumenti, o katerih so razpravljali na vrhu, "razbijajo iluzijo, ki je bila v Sloveniji precej prisotna, da je treba narediti samo pokojninsko reformo, pa bodo rešeni vsi problemi".

Realna upokojitvena starost v Sloveniji je celo nekoliko višja kot v Nemčiji, pa ima ta rekordno nizko brezposelnost, rast in je motor evropskega gospodarstva, medtem ko Slovenci delamo dlje, pa imamo vse te probleme, s katerimi se soočamo, je ponazoril Janša.

"To pomeni, da rešitev ni samo pokojninska reforma, to je en delček tega, kar je treba narediti zaradi strukturnega prilagajanja trendom v prihodnosti. Še zdaleč pa to ni edina rešitev, kot se je v Sloveniji dolgo prodajalo," je poudaril.