pošta, poštar, poštni delavec Svet24.si

Sindikat upravo Pošte Slovenije obtožuje vdora v...

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija zavrača »nerazumne« ameriške kritike nemškega gospodarstva

Deli na:
Nemčija zavrača »nerazumne« ameriške kritike nemškega gospodarstva

Foto: Reuters

Ameriško finančno ministrstvo je v svojem polletnem poročilu kritiziralo gospodarsko politiko Nemčije, češ da njen izvozno naravnan gospodarski model škoduje območju z evrom in tudi svetovnemu gospodarstvu. Domače povpraševanje v Nemčiji so v Washingtonu označili kot "anemično" in kritizirali njen rekorden trgovinski presežek.

V polletnemu poročilu ameriškemu kongresu o mednarodni gospodarski politiki je ministrstvo za finance kritiziralo največje evropsko gospodarstvo, ki da ima veliko prevelik trgovinski presežek in povsem premalo spodbuja domačo porabo. Kot izpostavlja, je bil trgovinski presežek Nemčije lani celo večji od kitajskega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Anemična rast domačega povpraševanja v Nemčiji in odvisnost od izvoza ovirata uravnoteženje v času, ko so se številne druge države evrskega območja znašle pod pritiski zmanjševanja domače porabe in izvoza," so zapisali v poročilu.

S spodbujanjem domačega povpraševanja bi Nemčija pomagala evrskemu območju, da se izogne grozeči deflaciji. "Večja rast domačega povpraševanja v evropskih državah s trgovinskimi presežki, še posebej v Nemčiji, bi omogočilo trajno uravnoteženje neravnovesij v evrskem območju," Evropi še svetujejo Američani.

Nemška vlada je očitke zavrnila. Gospodarsko ministrstvo jih je označilo za "nerazumne", finančno ministrstvo pa je dodalo, da presežek v nemški plačilni bilanci ne nudi nikakršnega vzroka za zaskrbljenost ne v Nemčiji, ne v območju evra ali svetovnem gospodarstvu. Popravek gospodarske ali finančne politike ni potreben, so zaključili po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.


Na gospodarskem ministrstvu so ob tem dodali, da je presežek v nemški plačilni bilanci izraz konkurenčnost nemškega gospodarstva. Izpostavili so še rast investicij in zasebne potrošnje.

Do poročila je kritična tudi večina nemških strokovnjakov. Prvi ekonomist banke Berenberg Holger Schmieding je obtožbe ZDA označil za nesmiselne in napačne. Nemčija je po njegovem enostavno zelo konkurenčna, ob čemer je spomnil na reforme, ki jih je država izvajala že več let, ter na njen izravnan proračun.

Industrijsko združenje BDI podobno izpostavlja, da je izvozno močna Nemčija "rezultat inovativnih proizvodov, ki so priljubljeni in jih kupujejo po vsem svetu". Dpa ob tem sarkastično pripomni še, da je čas objave ameriškega poročila "čisto naključje", ter opozori na kritike, ki iz Berlina trenutno letijo proti Washingtonu zaradi spornega nadzora in prisluškovanja.

So pa opozorila ZDA naletela na razumevanje nemških socialdemokratov (SPD), ki so zaenkrat še v opoziciji, ter nekaterih ekonomistov, ki so blizu sindikatom.

Predstavnik SPD Hubertus Heil meni, da bi morala Nemčija dejansko okrepiti notranjo potrošnjo ter pritegniti več investicij, pri čemer pa bi morala obdržati svojo konkurenčnost. Direktor inštituta za makroekonomijo IMK Gustav Horn pa je mnenja, da je kritika "absolutno upravičena". Dodal je še, da Nemčija s tako politiko škodi predvsem sebi.