Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Katalonski predsednik: Katalonija je utrujena od Španije

Deli na:
Katalonski predsednik: Katalonija je utrujena od Španije

Foto: Reuters

Katalonski predsednik Artur Mas je danes zaostril ton v prizadevanjih za večjo avtonomijo Katalonije, ki je po njegovih besedah "utrujena" od gospodarske krize v Španiji. "Med Španijo in Katalonijo se vzpostavlja določena vzporednica s tem, kar se dogaja med severno in južno Evropo," je na gospodarskem forumu v Madridu dejal Mas.

"Mislim, da se med Katalonijo in Španijo pojavlja občutek utrujenosti, in mislim, da gre za vzajemno utrujenost," je nadaljeval Mas. Po njegovih besedah je Katalonija naveličana, da ne more napredovati tako dobro, kot meni, da bi lahko v okviru španske države, po drugi strani pa je tudi Španija naveličana katalonskih zahtev.

Katalonci, ki so zelo ponosni na svoj jezik in kulturo, se počutijo zapostavljene s strani Madrida, kar se v času recesije le še stopnjuje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Katalonija, katere gospodarstvo je večje od portugalskega, prispeva petino v španski bruto domači proizvod, a se je zaradi varčevalnih ukrepov in gospodarske krize znašla v veliki stiski. Konec avgusta je zato vlado v Madridu prosila za pet milijard evrov pomoči, s katero bi reševala svoje dolžniške težave.

Mas danes v svojem govoru ni uporabil besede "neodvisnost", je pa ponovil svoje stališče, da je Katalonija v tranziciji in da bi morali imeti Katalonci pravico do tega, da se izrečejo, ali se imajo za "narod". "Posvetujmo se s tistimi, ki želijo biti narod," je dejal in dodal, da si velik del katalonske skupnosti želi biti narod.

Mas je še napovedal, da bo zahteve Katalonije po "fiskalni suverenosti" predstavil španskemu premieru Marianu Rajoyu na srečanju 20. septembra v Madridu.

V sredo je Barceloni potekalo veliko zborovanje, na katerem je več kot milijon Kataloncev zahtevalo neodvisnost od Španije.