profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin podpisal zakon o prepovedi kajenja na javnih mestih

Deli na:
Putin podpisal zakon o prepovedi kajenja na javnih mestih

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes podpisal zakon o prepovedi kajenja na javnih mestih, ki bo začel veljati junija. Vlada želi z zakonom, ki ga je nedavno potrdil ruski parlament, izboljšati javno zdravje v državi, kjer kadi tretjina celotnega prebivalstva. Zakon med drugim prepoveduje kajenje v restavracijah, barih, hotelih in na vlakih.

Zakon bo začel veljati v dveh fazah. Od junija bo prepovedano kaditi na javnih prevoznih sredstvih, na železniških in avtobusnih postajah, v dvigalih, zgradbah javne uprave pa tudi v vseh zdravstvenih in šolskih ustanovah. Z junijem prihodnje leto pa bo prepoved med drugim veljala še za ladje, hotele, bare in restavracije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zakon predvideva tudi prepoved kajenja v filmih in gledaliških predstavah, če kajenje ni "sestavni del umetniškega dejanja". Poleg tega prepoveduje reklamiranje tobačnih izdelkov v izložbah ter na plakatih.

Posameznikom, ki bodo kršili zakon, grozi do 5000 rubljev (124 evrov) kazni, pravnim osebam pa do 150.000 rubljev (5000 evrov).

Rusija beleži enega najvišjih deležev kadilcev na svetu. Po podatkih ruskega ministrstva za zdravje namreč kadi okoli 44 milijonov Rusov oziroma tretjina celotnega prebivalstva. Letno naj bi zaradi posledic kajenja v Rusiji umrlo okoli 400.000 ljudi.