sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ruska amnestija za Pussy Riot in Greenpeace

Deli na:
Ruska amnestija za Pussy Riot in Greenpeace

Foto: Reuters

Ruska duma je včeraj dokončno potrdila zakon o amnestiji, s katerim je ruski predsednik Vladimir Putin ob 20. obletnici razglasitve ruske ustave pomilostil več tisoč zapornikov. Zakon je že stopil v veljavo. Med pomiloščenimi bosta tudi članici Pussy Riot, ustavili pa bodo tudi postopek proti 30 članom Greenpeacea.

Duma je zakon sprejela s 444 glasovi od 450, v veljavo pa je že stopil z objavo v uradnem listu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zakon razširja seznam ljudi, ki so upravičeni do pomilostitve. Zadeva tako obsojene, obtožene kot osumljene, tudi zaradi huliganstva in sodelovanja v množičnih protestih. Zadeva tudi vrsto različnih kategorij ljudi, od mater z mladoletnimi otroki do nosečnic in tistih, ki so kazniva dejanja storili kot mladoletniki. Zadeva tudi starejše ter vojake, policiste in vse tiste, ki so sodelovali pri obrambi domovine, navaja ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Predlog zakona je sprva za amnestijo določal obsojene zaradi huliganstva in sodelovanja v množičnih protestih, z dopolnili pa so nato določili, da bodo glede teh zadev zaprli tudi vse postopke, ki še niso prišla do sodišč ali pa še niso izrekli obsodb.

Med izpuščenimi bosta tako tudi članici punk skupine Pussy Riot Nadežda Tolokonikova in Maria Aljohina, ki sta bili zaradi Putinu sovražnega performansa v cerkvi v Moskvi zaradi huliganstva obsojeni na dve leti zapora. Njuna kazen naj bi se iztekla marca. Soprog Tolokonikove je že dejal, da pričakuje izpustitev soproge v četrtek. Tudi upravniki zaporov, kjer prestajata kazen, so sporočili, da ju bodo verjetno izpustili v četrtek oziroma "takoj in brez birokratskega zavlačevanja", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ustavili bodo tudi kazenski postopek proti članom okoljevarstvene organizacije Greenpeace, ki so obtoženi huliganstva zaradi akcije na ruski naftni ploščadi na območju Arktike. 30 članov organizacije, ki jim grozi do sedem let zapora, je po plačilu varščine od novembra na prostosti v Sankt Petersburgu, sedaj pa se bodo lahko vrnili domov.

Tiskovni predstavnik Greenpeacea Ben Stewart je za AFP dejal, da 26 članov organizacije, ki prihajajo iz tujine, upa, da se bodo domov vrnili do božiča. "To je seveda možno, vendar dokler dejansko ne odidejo iz Rusije, so vse to špekulacije," je dodal.

Pomiloščeni bodo tudi protestniki, ki so bili zaprti po množičnih protestih proti Putinu 6. maja 2012, dan pred njegovo inavguracijo za predsednika. Kot navaja AFP naj bi izpustili štiri protestnike, večine pa ne, saj so obsojeni tudi zaradi nasilja nad policisti. Itar-Tass je poročal, da voditelji protestov ne bodo pomiloščeni.



Vladajoča stranka Enotna Rusija je amnestijo pozdravila kot dokaz, da Putin posluša opozicijo in borce za človekove pravice.

Borci za človekove pravice medtem menijo, da amnestija ne gre dovolj daleč, saj med drugim ne velja za največje Putinove nasprotnike, kot je npr. na deset let zapora obsojeni nekdanji naftni mogotec Mihail Hodorkovski.

Dolgoletna borka za človekove pravice Ljudmila Aleksejeva je poudarila, da amnestija nima nobene povezave z njihovimi zahtevami, saj bo v državi, kjer je za zapahi 700.000 ljudi, izpuščen le delček zaprtih. Spomnila je, da so predlagali amnestijo za vse, ki jih bremenijo nenasilni zločini.

Direktor Amnesty International za Evropo in Srednjo Azijo John Dalhuisen pa je dejal, da "težko pozdravijo" v dumi sprejet zakon.

Ruski varuh človekovih pravic Vladimir Lukin je medtem priznal, da gre za kompromis.

Po uradnih ocenah naj bi pomilostili okoli 25.000 ljudi, je poročal Itar-Tass. Amnestija naj bi veljala za okoli 1300 zapornikov, 17.000 ljudi, ki niso bili obsojeni na zaporne kazni, ter 6000 ljudi, ki so pod preiskavo. Poslanec Enotne Rusije Pavel Krašeninikov, ki je zakon predstavil v dumi, je za radio povedal, da bodo do 3500 ljudi izpustili iz zapora.

Uradno je povod za najbolj množično pomilostitev zapornikov v zgodovini demokratične Rusije 20. obletnica nastanka ruske ustave in s tem vzpostavitve moderne Rusije po razpadu Sovjetske zveze. Opazovalci ocenjujejo, da je ta korak Putina tudi znak popuščanja Zahodu pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Sočiju 7. februarja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.