Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ruski parlament bo razpravljal o odvzemu starševskih pravic gejem

Deli na:
Ruski parlament bo razpravljal o odvzemu starševskih pravic gejem

Foto: Reuters

V ruski parlament je bil vložen predlog zakona, ki bi homoseksualcem odvzel pravico, da vzgajajo otroke. Predlagatelj zakona, poslanec stranke Enotna Rusija ruskega predsednika Vladimirja Putina, Aleksej Žuravljov je dejal, da bi morali gejem in lezbijkam odvzeti starševske pravice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poslanec je dejal, bo zakon zadeval starše, katerih zakoni so razpadli, ker je imel eden od zakoncev "netradicionalne stike". Zadeval bo tudi tiste, ki živijo v istospolnih skupnostih.

Prepričan je tudi, da bi se morali organi pregona ukvarjati s primeri, ko žena sumi, da ima njen mož istospolno razmerje.

V predlogu zakona je zapisano, da je do sedem odstotkov Rusov istospolno usmerjenih, tretjina pa jih ima otroke.

V Rusiji so letos že sprejeli zakon, ki prepoveduje "gejevsko propagando" med mladoletniki. Zakon je bil deležen ostrih kritik iz tujine, saj po navedbah aktivistov prepoveduje posredovanje vsakršnih pozitivnih informacij o pravicah istospolnih oseb.

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer v sredo pred začetkom vrha skupine G20 v Sankt Peterburgu zanikal, da so homoseksualci v Rusiji žrtev diskriminacije.

Ruski aktivisti pa se bodo v petek srečali z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, ki se udeležuje vrha G20. Kot so dejali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ga bodo seznanili s kršitvami pravic na podlagi spolne usmerjenosti.

Na srečanju z Obamo bodo sicer poleg gejevskih aktivistov sodelovali še pripadniki skupin za človekove pravice, za svobodo medijev in okolje.

Ameriški predsednik se bo po navedbah Bele hiše s predstavniki ruske civilne družbe pogovarjal o vlogi civilne družbe pri spodbujanju strpnosti in spoštovanja človekovih pravic.