kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija zaprla aktiviste Greenpeacea, ki so protestirali na naftni ploščadi na Arktiki

Deli na:
Rusija zaprla aktiviste Greenpeacea, ki so protestirali na naftni ploščadi na Arktiki

Foto: Reuters

Aktivisti okoljevarstvene organizacije Greenpeace so po večurnem zaslišanju glede protesta na ruski naftni ploščadi na Arktiki pristali v preiskovalnem priporu, je danes sporočil Greenpeace. Rusko pravosodje proti njim vodi preiskavo zaradi domnevnega piratstva, zaradi česar je po zakonu zagrožena kazen do 15 let zapora.

Gre za 30 članov posadke ladje Arctic Sunrise, ki se je pred dnevi približala naftni ploščadi ruskega naftnega velikana Gazprom. Dva njena aktivista sta nato splezala na ploščad in protestirala proti črpanju nafte v izjemno občutljivem naravnem okolju. Oblasti so aretirale celotno posadko ladje, ki je plula pod nizozemsko zastavo.

Po navedbah Greenpeacea se je ladja nahajala v mednarodnih vodah, zaradi česar naj bi bila akcija nezakonita. Rusija po drugi strani trdi, da je bila ladja v izključni gospodarski coni Rusije.

Kot je danes sporočil Greenpeace, so aktiviste priprli za 48 ur. Dostopa do njih niso odobrili niti diplomatom niti odvetnikom, so dejali. Ruske preiskovalne oblasti so odreditev pripora potrdile, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah Greenpeaceove aktivistke v Murmansku Jevgenije Beljakove so okoli 30 ruskih in tujih aktivistov po zaslišanju prepeljali v priporne centre v Murmansku in njegovi okolici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ivan Blokov iz ruskega Greenpeacea je odločitev pristojnih oblasti označil za "popolnoma nerazumljivo". Očital jim je nezakonito postopanje, poročanje ruske tiskovne agencije Interfax povzema nemška dpa.