Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Sankt Peterburgu nasilje in aretacije na shodu v podporo homoseksualcem

Deli na:
V Sankt Peterburgu nasilje in aretacije na shodu v podporo homoseksualcem

Foto: Reuters

Nekdaj dni po tem, ko je zgornji dom ruskega parlamenta potrdil zakon o prepovedi t. i. homoseksualne propagande, so se v ruskem Sankt Peterburgu danes zbrali nasprotniki in zagovorniki pravic homoseksualcev. Aktivisti so se med seboj spopadli, policija pa je aretirala več deset protestnikov.

Nasprotniki zakona - gre za nekakšno različico zakonov, ki so že v veljavi v posameznih ruskih mestih, med drugim v Sankt Peterburgu, na ravni države - opozarjajo, da ta v praksi prepoveduje shode v podporo pravic homoseksualcev, upravičuje homofobna dejanja in predstavlja osnovo za kazenski pregon vseh, ki izražajo podporo istospolno usmerjenim.

Na današnjem shodu proti zakonu je sodelovalo kakšnih sto ljudi, med drugim "oboroženih" z mavričnimi zastavami, približno enako število pa se jih je zbralo v podporo zakonu. Slednji so v nasprotnike začeli metati jajca, dimne bakle in kamenje. Posredovali so policisti z gumijevkami in več deset ljudi pridržali.

Več udeležencev protesta naj bi sedaj čakala ovadba zaradi "homoseksualne propagande", saj tovrstna zakonodaja v Sankt Peterburgu že obstaja, navedbe policije povzema nemška tiskovna agencija dpa.


Uradnih podatkov o nasilju proti istospolno usmerjenim v Rusiji ni, je pa spletna anketa lani pokazala, da je bilo 15 odstotkov od približno 900 gejev, lezbijk, biseksualcev in transseksualcev v minulih desetih mesecih vsaj enkrat tarča fizičnega napada.

Sporni zakon o prepovedi homoseksualne propagande po potrditvi v zgornjem domu parlamenta in pred tem že tudi v spodnjem domu parlamenta sedaj čaka le še na podpis predsednika države Putina.

Zakon sicer prepoveduje "propagando netradicionalnih spolnih odnosov" tako Rusom kot tujcem in medijskim organizacijam. Enačenje homoseksualnih odnosov s heteroseksualnimi velja za kršitev zakona.

Posamezniku v primeru uporabe medijev ali spleta za tovrstno "propagando" grozi kazen v višini do 100.000 rubljev (2300 evrov), organizacijam pa kar do milijona rubljev in ustavitev delovanja za do 90 dni.