premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

Domen in Luka Odkrito.si

Veste, kdo sta ta dva SLOVENCA? Sta SVETOVNO ...

doncic-cuban Ekipa24.si

Nor prizor iz Cubanove pisarne: Gledal Dončića, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin: "neprijateljske" države, kamor spadajo vse članice EU, morajo za dobavo plina odpreti bančni račun v rubljih

Deli na:
Putin: "neprijateljske" države, kamor spadajo vse članice EU, morajo za dobavo plina odpreti bančni račun v rubljih

Vladimir Putin - Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes napovedal, da morajo "neprijateljske" države, kamor spadajo vse članice EU, odpreti bančni račun v rubljih, preko katerega bodo od 1. aprila plačevale za dobave plina. Nemški kancler Olaf Scholz je ob tem znova zatrdil, da bodo Zahodne države plin še naprej plačevale v evrih in dolarjih.

Putin je danes po poročanju ruske tiskovne agencije Tass podpisal odlok o novem načinu plačevanja plina, ki ga je napovedal že pred dnevi. Če države ne bodo pristale na plačevanje v rubljih, se bo dobava po obstoječih pogodbah ustavila, je še napovedal in ponovil, da pri dobavi ne bodo dobrodelni. "Nam nihče nič ne proda brezplačno in tudi mi ne bomo dobrodelni," je dejal.

Kupci bodo po novem za plačevanje plina morali imeti odprt račun v rubljih pri banki Gazprombank, ki ni predmet zahodnih sankcij. Kot je že v sredo poročala nemška tiskovna agencija dpa, bi ta lahko sprejemala evrska plačila in jih nato pretvorila v plačila v rubljih.

Je pa v odloku zapisano tudi, da komisija za nadzor tujih investicij lahko izda dovoljenja za izjeme od plačevanja v rubljih, pri čemer je Putin vladi naročil, da postopek za določitev izjem določi v roku 10 dni.

Scholz pa je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP novinarjem v Berlinu danes dejal, da so pregledali dobavne pogodbe. "V njih piše, da so plačila včasih opravljena v evrih, včasih v dolarjih. Ruskemu predsedniku sem v pogovorih jasno povedal, da bo pri tem ostalo," je dejal Scholz o sredinem pogovoru s Putinom.

Se pa po besedah francoskega gospodarskega ministra Bruna Le Maira Francija in Nemčija pripravljata na prekinitev dobave ruskega plina. "Jutri lahko pride to tega, da ne bo več ruskega plina. Na nas je, da se pripravimo na ta scenarij in pripravljamo se," je dejal Le Maire.

Sedem gospodarsko najbolj razvitih držav G7 je dejalo, da je za njih ruska zahteva glede plačila plina v rubljih nesprejemljiva.

Cene plina v Evropi so po Putinovi napovedi poskočile. Cene za plin na nizozemskem vozlišču TTF, ki bo dobavljen maja, so tako okoli 15.15 poskočile na 127,37 evra za megavatno uro, nato pa so se do okoli 17. ure umirile na približno 120 evrov na megavatno uro. Cena plina za megavatno uro ob začetku današnjega trgovanja je bila pri 110 evrih.