DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

1683622374-dsc6483-01-1683622348169 Necenzurirano

Zasebniki še do 21 milijonov evrov, vrste v ...

erika znidarsic2 Reporter.si

Tragikomedija: Urbanija se je hvalil z gledanostjo...

messi 23 pm Ekipa24.si

Ne bo igral za drobiž! Messija bodo plačevali ...

Nogometna legenda Zlatan Ibrahimović je pri 41 letih končal svojo športno pot, to je po zmagi Milana Odkrito.si

Ko se je poslavljal, je bila ob njem ONA

jan oblak Ekipa24.si

Paparaci so Jana Oblaka in njegovo srčno izbranko...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Davek na Svobodo: če bo Golobova vlada zamočila davčno reformo, jo bomo poslali na smetišče zgodovine

Deli na:
Davek na Svobodo: če bo Golobova vlada zamočila davčno reformo, jo bomo poslali na smetišče zgodovine

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

»Edino, kar je v življenju res neizogibno, so smrt in davki,« je leta 1789 zapisal eden od ustanovnih očetov ZDA Benjamin Franklin. Da to absolutno drži, se prepričajo starši novorojenčkov, ki jim država namesto plišastih igračk v zibelko položi davčno številko. Da bodo nekega dne kot zgledni državljani plačevali davke (tej državi ali pa kateri drugi, kjer so ti nižji).

V Sloveniji imamo glede na opozorila OECD v primerjavi z drugimi državami previsoke davke na delo in prenizke na nepremičnine. Slednjega pravzaprav še vedno nimamo, saj ga nobena dosedanja vlada ni zmogla ali upala sprejeti, tudi pri sedanji je ta napoved precej negotova. Namesto tega plačujemo nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, ki si ga vsaka občina določi po svoje. Vsekakor bi bilo najbolj pošteno, če bi plačevali davek glede na vrednost celotnega premoženja, ki ga imamo v lasti, pri tem pa bi bilo treba upoštevati tudi morebitna bančna posojila za nakup nepremičnine.

Foto: Bobo - Robert Golob

Pri obdavčenju dela je povsem obratna zgodba. Prejšnja (Janševa) vlada je namreč z novelo zakona o dohodnini razbremenila delo, zaradi tega smo vsi letos dobili višje neto plače. A nova (Golobova) vlada je reformo ustavila, ker se njenim veljakom zdi nepošteno, da bi ljudje z višjimi plačami plačevali manj davka kot doslej. Po drugi strani pa so se ujeli v lastne besede, saj so povišali plače javnemu sektorju, ob tem so se najbolj zvišale tistim z najvišjimi plačami.

Če se nam bodo zaradi davčne reforme osebni dohodki znižali namesto zvišali, bomo sedanje oblastnike na volitvah tako kot njihove predhodnike poslali na smetišče zgodovine.

Z napovedano reformo plačnega sistema pa se bodo javnim uslužbencem plače še bolj povišale, najbolj seveda tistim v najvišjih plačnih razredih, v katerih je tudi vsa politična vrhuška. Zdaj napovedujejo višje neto plače ob hkratni obdavčitvi vseh prihodkov, torej tudi doslej neobdavčenih malic in potnih stroškov ter regresa, ki ga je davka oprostila vlada Marjana Šarca. Zato je treba vzeti vse napovedi Golobovih ministrov z veliko previdnosti. Če se nam bodo zaradi davčne reforme osebni dohodki znižali namesto zvišali, jih bomo na volitvah tako kot njihove predhodnike poslali na smetišče zgodovine.

Seveda vsega tega cirkusa ne bi bilo, če bi premier Robert Golob v skladu s svojo predvolilno obljubo, da bodo gradili malo levo, malo desno politiko, sklenil mešano politično koalicijo z NSI. Tako bi davčna reforma prejšnje vlade ostala, dodali bi ji le davek na nepremičnine, s katerim bi premostili izpad v davčni blagajni. Tudi njegovi volivci so pričakovali zmerno koalicijo v slogu Janeza Drnovška, ki ne bo ne leva ne desna. Zato se Golobovi že spoprijemajo z upadanjem priljubljenosti v javnomnenjskih anketah. Vsakega plesa je enkrat konec.