5e9d33b68d7cedf47d21454a0eba9337 Svet24.si

Letni dodatek bo večina upokojencev prejela ...

kača, plaža Svet24.si

Šok, kopalko na splitski plaži v nogo šavsnila ...

polerert7678 Necenzurirano

Zakaj Nina Krajnik ne mara "levih privatizerjev"

janez jansa dz1 Reporter.si

Janši ne diši biti poslanec: v DZ dobil ...

dragic Ekipa24.si

Dragić spet kapetan, toda ... Pred vrnitvijo tega...

Halid Bešlić - OBREZ!!! Odkrito.si

Halid Beslić – zaradi srca končal bolnišnici

kobe navijaci Ekipa24.si

Ko je legenda Barcelone kamen spotike na Japonskem...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putinovo maščevanje: tej državi je Rusija prekinila dobavo plina

Deli na:
Putinovo maščevanje: tej državi je Rusija prekinila dobavo plina

Ruski predsednik Vladimir Putin - Foto: Profimedia

Rusko državno energetsko podjetje Gazprom je v skladu z napovedmi danes prekinilo dobavo zemeljskega plina Finski, so potrdili v Helsinkih, kjer obenem zatrjujejo, da porabniki tega ne bodo občutili. Rusija je ta korak sprejela po odločitvi Finske, da Gazpromu za plin ne bo plačevala z ruskimi rublji.

Gazprom je Finsko v petek obvestil, da bo dobavo plina ustavil danes zjutraj. Finsko državno energetsko podjetje Gasum je danes potrdilo, da so se vse dobave ustavile. Obenem pa so zagotovili, da motenj za odjemalce ne bo, polnilne postaje pa da bodo obratovale kot običajno.

Primanjkljaj bodo glede na napovedi med drugim nadomestili z drugimi viri prek plinovoda Balticconnector, ki povezuje Finsko z Estonijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zemeljski plin sicer predstavlja približno osem odstotkov porabe energije na Finske, večina pa ga v državo pride prav iz Rusije.

Izvršni direktor Gasuma Mika Wiljanen je v izjavi za javnost že v petek sporočil, da obžalujejo predvideno ustavitev dobave plina po obstoječi pogodbi, a dodal, da so se pripravljali na to situacijo.Ruski predsednik Vladimir Putin je že pred časom napovedal, da bo Rusija za zemeljski plin sprejemala zgolj plačila v rubljih, kupci pa bodo morali odpreti račune v rubljih, ali pa bo dobava plina prekinjena.

Gazprom je tako minuli mesec že ustavil dobavo plina Poljski in Bolgariji, ker plina nista želeli plačati v rubljih. Zahtevo po plačilu v rubljih je prav tako zavrnil Gasum in v torek ocenil, da bi lahko Rusija kmalu prekinila dobavo plina tudi Finski.

Pred tednom dni je Rusija ustavila tudi dobavo električne energije Finski, kot razlog pa navedel zaostala plačila.

Finska je skupaj s sosednjo Švedsko nedavno prekinila svojo nevtralno držo in v luči ruske invazije na Ukrajino vložila prošnjo za članstvo v zvezi Nato. Moskva je posvarila Finsko, da gre za napako, ki da bo imela posledice.