DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

Hakl Todorovič Necenzurirano

Nekdanja lastnika Večera gradita luksuzna ...

ivan gale pl2 Reporter.si

(PODKAST) Kako je politika hotela uničiti ...

messi 23 pm Ekipa24.si

Ne bo igral za drobiž! Messija bodo plačevali ...

Nogometna legenda Zlatan Ibrahimović je pri 41 letih končal svojo športno pot, to je po zmagi Milana Odkrito.si

Ko se je poslavljal, je bila ob njem ONA

jan oblak Ekipa24.si

Paparaci so Jana Oblaka in njegovo srčno izbranko...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin naj bi od Irana kupil več kot 400 brezpilotnih letal

Deli na:
Putin naj bi od Irana kupil več kot 400 brezpilotnih letal

Iransko brezpilotno letalo Shahed 131 - Rusija jih je od Irana kupila na stotine. - Foto: Twitter

Rusija in Iran krepita vojaško sodelovanje, Teheran pa Moskvi še naprej dobavlja bojna brezpilotna letala, je v ponedeljek povedal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby. Po njegovih besedah je Iran od avgusta Rusiji dobavil več kot 400 brezpilotnih letal.

Večino od njih je Moskva že uporabila v vojni proti Ukrajini, predvsem z namenom uničevanja tamkajšnje kritične infrastrukture. Iran je med glavnimi vojaškimi podporniki Moskve in ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu omogoča, da še naprej pobija Ukrajince, je dejal Kirby.

"S tem, ko Iran Rusiji dobavlja brezpilotna letala, neposredno omogoča rusko agresivno vojno v Ukrajini. Stiki med Iranom in Rusijo v zvezi s prodajo sodobnega orožja, zlasti naprednejših brezpilotnih letal, se zdaj nadaljujejo," je dodal.

"Partnerstvo med Rusijo in Iranom neposredno omogoča destabilizacijske dejavnosti Teherana na Bližnjem vzhodu in predstavlja grožnjo ne le Ukrajini, ampak tudi iranskim sosedom. Gre za obrambno partnerstvo, ki je škodljivo za Ukrajino, regijo, Bližnji vzhod in mednarodno skupnost," je dejal Kirby.

"Uporabljamo orodja, ki jih imamo na voljo, da bi razkrili in prekinili te dejavnosti, in pripravljeni smo storiti še več," je dodal.

Dejal je še, da bodo ZDA napovedale nadaljnje ukrepe proti tistim, ki so vpleteni v povečano vojaško trgovino med Rusijo in Iranom.