elektrika x Svet24.si

Slovenija z najdražjo elektriko v Evropi?

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

DOG2344990416298238339 Necenzurirano

Skrajnež je skrajnež, pa če prisega na križ ...

logar irgl pl Reporter.si

Mora Janša Logarja dobesedno vreči iz SDS, da bo...

slovenija bolgarija Ekipa24.si

Konec čakanja! Slovenija bo danes po 24 letih ...

Marylin ni mogla brez čudežnih injekcij, ki so delovale tudi na njeno psiho Odkrito.si

Vse je bilo v njegovih rokah ... Tudi ona

slovenski navijaci Ekipa24.si

Takšno navijaško vzdušje so v soboto v ...

Svet

Putin naj bi od Irana kupil več kot 400 brezpilotnih letal

Deli na:
Putin naj bi od Irana kupil več kot 400 brezpilotnih letal

Iransko brezpilotno letalo Shahed 131 - Rusija jih je od Irana kupila na stotine. - Foto: Twitter

Rusija in Iran krepita vojaško sodelovanje, Teheran pa Moskvi še naprej dobavlja bojna brezpilotna letala, je v ponedeljek povedal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby. Po njegovih besedah je Iran od avgusta Rusiji dobavil več kot 400 brezpilotnih letal.

Večino od njih je Moskva že uporabila v vojni proti Ukrajini, predvsem z namenom uničevanja tamkajšnje kritične infrastrukture. Iran je med glavnimi vojaškimi podporniki Moskve in ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu omogoča, da še naprej pobija Ukrajince, je dejal Kirby.

"S tem, ko Iran Rusiji dobavlja brezpilotna letala, neposredno omogoča rusko agresivno vojno v Ukrajini. Stiki med Iranom in Rusijo v zvezi s prodajo sodobnega orožja, zlasti naprednejših brezpilotnih letal, se zdaj nadaljujejo," je dodal.

"Partnerstvo med Rusijo in Iranom neposredno omogoča destabilizacijske dejavnosti Teherana na Bližnjem vzhodu in predstavlja grožnjo ne le Ukrajini, ampak tudi iranskim sosedom. Gre za obrambno partnerstvo, ki je škodljivo za Ukrajino, regijo, Bližnji vzhod in mednarodno skupnost," je dejal Kirby.

"Uporabljamo orodja, ki jih imamo na voljo, da bi razkrili in prekinili te dejavnosti, in pripravljeni smo storiti še več," je dodal.

Dejal je še, da bodo ZDA napovedale nadaljnje ukrepe proti tistim, ki so vpleteni v povečano vojaško trgovino med Rusijo in Iranom.