Revija Reporter
Svet

Inovativna pilotna rešitev za odkrivanje požarov z uporabo 5G

Reporter

15. jul. 2022 17:31 Osveženo: 17:33 / 15. 7. 2022

Deli na:

Huawei in Nova-Wind sta konec junija v gozdu Sigrou prvič predstavila pilotno tehnološko rešitev za odkrivanje gozdnih požarov v Grčiji. Projekt uporablja tehnologijo, ki temelji na 5G, ter algoritme, AI in robotiko brezpilotnih letal.

Program za odkrivanje požarov uporablja sistem zgodnjega opozarjanja za prepoznavanje ekstremnih dogodkov, kot so požari, z uporabo senzorjev in brezpilotnih letal za naslavljanje izziva, ki povzroča hude socialne, okoljske in gospodarske posledice.

Dionisis Kyriakopoulos, predsednik Inštituta za agronomske vede je ob predstavitvi pilotne rešitve dejal: »Inštitut za agronomske vede upravlja gozd Sigrou, ki je eden redkih zelenih gozdov v regiji Atika. Obsega približno 950 hektarjev in je edini preostali naravni gozd v širši regiji in celotni Atiki. Identificiran je bil kot krajina posebne naravne lepote in tudi kot mesto odkrivanja arheoloških najdb, hkrati pa je območje prosto dostopno javnosti. Območje borovega gozda je ena naših glavnih osi preprečevanje požarov, ki so v zadnjih letih močno prizadeli državo. V tem kontekstu in poleg ostalih preventivnih ukrepov, ki jih izvajamo vsako poletje, smo z veseljem sodelovali s Huaweiem , Nova-Wind in PROBOTEK pri izvedbi pilotnega projekta odkrivanja požarov na našem območju z uporabo umetne inteligence (AI) in tehnologije dronov, ki je bil prvič izveden v Grčiji. Upamo, da bo ta pilotni projekt tudi novo pomembno orodje za preprečevanje požara po njegovem zaključku.«

Minister za razvoj podeželja in prehrano, Georgios Georgantas pa je poudaril, da gre za pomemben projekt za državo, ki na pilotni ravni uvaja možnosti novih tehnologij za zaščito okolja in za varovanje naše nacionalne dediščine. »Da bi jo rešili, moramo zaščititi naravno okolje – favno in floro naše države. Pri teh prizadevanjih imajo pomembno vlogo najsodobnejše tehnologije, ki prispevajo ne le k varovanju gozdov, temveč so lahko ključne na splošno za spopadanje s podnebno krizo. Zahvaljujem se družbama Huawei Grčija in Nova-Wind, saj s sodelovanjem utirata poti rešitvam preventivnega odkrivanja požarov in nasploh tudi na področju varovanja okolja in primarne proizvodnje.«

Tehnologija, namenjena reševanju narave, se s senzorji, ki so nameščeni na strateških točkah v parku, povezuje s platformo za upravljanje incidentov in upravljanje dronov. Slednji izvajajo redne nadzorne lete in tudi lete v sili v primeru indikacije senzorjev. Za zaznavanje dima ali ognja se uporabljajo posebni algoritmi, ki analizirajo sliko in pošiljajo podatke v nadzorni center, ki označujejo ključne točke. Če dron prek kamere zazna dim ali ogenj pošlje opozorilo v nadzorni center, hkrati pa dron takoj odhiti na lokacijo, kjer je bil zaznan dim, da potrdi incident. Nato se dron bodisi vrne v svojo bazo bodisi posname napredovanje požara.

Rezultat je takojšnja identifikacija izhodiščne točke požara, spremljanje oddaljenih območij v realnem času, zgodnje vizualno odkrivanje dima in požara ter posledično varovanje človeških življenj.