bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

Janez Janša Reporter.si

Janez Janša že prejema starostno pokojnino. ...

osijek pm Ekipa24.si

Grozljivka na Hrvaškem: prerešetali so avto ...

poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Je trk realnosti razblinil ...

doncic Ekipa24.si

Uf, kakšne brutalne besede Luke Dončića po ...

Svet

Poglejte, kako sta trčila ruski lovec in ameriški dron (VIDEO)

Deli na:
Poglejte, kako sta trčila ruski lovec in ameriški dron (VIDEO)

Rusko letalo se je povsem približalo ameriškemu dronu. - Foto: Twitter

ZDA so objavile videoposnetek torkovega bližnjega srečanja ruskih lovcev z ameriškim brezpilotnim letalnikom nad Črnim morjem. Na posnetku je najprej videti eno od letal, ki se letalniku zelo približa in nanj odvrže gorivo. Enako stori tudi drugo letalo, le da to nato tudi domnevno trči v letalnik in mu delno poškoduje propeler.

Trčenje na posnetku ni vidno, saj se ta prekine. Po prekinitvi, ki je po navedbah ZDA trajala približno minuto, se slika zopet vrne, nakar je viden delno poškodovan propeler letalnika.

Po navedbah ameriške vojske je ruski lovec Su-27 v torek zjutraj v mednarodnem zračnem prostoru trčil s propelerjem letalnika tipa MQ-9 Reaper, ki so ga nato bili primorani spustiti do morske površine. Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo, da sta ruska lovca prestregla dron, a zavrnilo, da sta letali krivi za njegov padec.

Iz Moskve so v sredo sporočili, da si bodo prizadevali pridobiti razbitine letalnika. Zaradi incidenta sta se isti dan po telefonu na pobudo Washingtona pogovarjala ameriški obrambni minister Lloyd Austin in njegov ruski kolega Sergej Šojgu.Austin je po pogovoru sporočil, da bodo ZDA še naprej letele in delovale povsod, kjer to dopušča mednarodno pravo. Rusijo je pozval, naj s svojimi letali upravlja varno in profesionalno. Enako sporočilo je pred tem podal tudi na začetku virtualnega srečanja kontaktne skupine za Ukrajino. Pentagon sicer še vedno ni pojasnil, kakšne naloge je dron opravljal v času incidenta.

Ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov, ki ga je ameriški State Department v torek poklical na pogovor, je incident označil za provokacijo, ameriške sile pa obtožil, da zbirajo obveščevalne podatke, ki jih nato predajajo Ukrajini.