Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poglejte, kako sta trčila ruski lovec in ameriški dron (VIDEO)

Deli na:
Poglejte, kako sta trčila ruski lovec in ameriški dron (VIDEO)

Rusko letalo se je povsem približalo ameriškemu dronu. - Foto: Twitter

ZDA so objavile videoposnetek torkovega bližnjega srečanja ruskih lovcev z ameriškim brezpilotnim letalnikom nad Črnim morjem. Na posnetku je najprej videti eno od letal, ki se letalniku zelo približa in nanj odvrže gorivo. Enako stori tudi drugo letalo, le da to nato tudi domnevno trči v letalnik in mu delno poškoduje propeler.

Trčenje na posnetku ni vidno, saj se ta prekine. Po prekinitvi, ki je po navedbah ZDA trajala približno minuto, se slika zopet vrne, nakar je viden delno poškodovan propeler letalnika.

Po navedbah ameriške vojske je ruski lovec Su-27 v torek zjutraj v mednarodnem zračnem prostoru trčil s propelerjem letalnika tipa MQ-9 Reaper, ki so ga nato bili primorani spustiti do morske površine. Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo, da sta ruska lovca prestregla dron, a zavrnilo, da sta letali krivi za njegov padec.

Iz Moskve so v sredo sporočili, da si bodo prizadevali pridobiti razbitine letalnika. Zaradi incidenta sta se isti dan po telefonu na pobudo Washingtona pogovarjala ameriški obrambni minister Lloyd Austin in njegov ruski kolega Sergej Šojgu.



Austin je po pogovoru sporočil, da bodo ZDA še naprej letele in delovale povsod, kjer to dopušča mednarodno pravo. Rusijo je pozval, naj s svojimi letali upravlja varno in profesionalno. Enako sporočilo je pred tem podal tudi na začetku virtualnega srečanja kontaktne skupine za Ukrajino. Pentagon sicer še vedno ni pojasnil, kakšne naloge je dron opravljal v času incidenta.

Ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov, ki ga je ameriški State Department v torek poklical na pogovor, je incident označil za provokacijo, ameriške sile pa obtožil, da zbirajo obveščevalne podatke, ki jih nato predajajo Ukrajini.