Revija Reporter
Svet

Propad socializma: na venezuelskem naftnem ministrstvu v molitvi prosili Boga, naj poveča proizvodnjo nafte

Reporter

30. dec. 2018 6:00

Deli na:

Naftna ploščad na venezuelskem jezeru Maricaibo.

Profimedia

Venezuela je v hudi gospodarski in politični krizi, v hudih škripcih pa je tudi njena naftna industrija,ki je temelj venezuelskega gospodarstva. Ta industrija je v zadnjem letu dni pod nadzorom vojske, ki pa se z vodenjem nikakor ni izkazala.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je novembra 2017 na čelo državne naftne družbe Petróleos de Venezuela (PDVSA) nastavil generala Narodne garde Manuela Quevedo, čeprav ta ni imel nobenih izkušenj v naftni industriji. Dobrega pol leta kasneje je taisti general sodeloval pri molitvi, v kateri se je vodstvo PDVSA obrnilo na Boga in ga prosilo, naj okrepi proizvodnjo nafte v državi, piše agencija Reuters.

Čeprav je družba o molitvi objavila sporočilo za javnost, je bilo to kasneje zbrisano s spletne strani PDVSA. Za socialistični režim so take poteze pač nesprejemljive.

Poleg obračanja na višje sile je Quevedo s sodelavci uvedel vrsto spornih ukrepov, ki po mnenju strokovnjakov in tudi navadnih Venezuelcev nekoč spoštovano in dobičkonosno podjetje potiskajo v propad.

Inšpektorje, ki preverjajo naftne tankerje, po novem spremljajo s kalašnikovkami oboroženi vojaki. Posadke teh ladij so razumljivo zaskrbljene.

Zaposleni v PDVSA so pod hudim pritiskom, saj jim grozijo aretacije in obtožbe sabotaže ali korupcije. Častniki venezuelske vojske izrivajo civiliste s ključnih in seveda donosnih položajev – zanje je vojaški nadzor nad nafto sijajna priložnost, da si napolnijo žepe, preden vrag vzame državo in PDVSA.

Ker vojaki nimajo pojma o naftni industriji, mora PDVSA najemati zunanje partnerje, da lahko vzdržuje vsaj osnovne operacije kot sta vrtanje in črpanje nafte. Pogodbe za delo pogosto dobivajo male in malo znane družbe brez izkušenj v naftnem sektorju, piše Reuters.

Naftna industrija je ključni sektor venezuelskega gospodarstva, saj prinaša kar 90 odstotkov vseh prihodkov od izvoza. S slabim upravljanjem državne družbe ti prihodki upadajo in možnosti, da se bosta naftni sektor in gospodarstvo Venezuele postavila na noge se manjšajo.

Priča smo uničevanju naftne industrije, je razmere za Reuters opisal Jose Bodas, generalni sekretar sindikata naftnih delavcev. »Vojaški uradniki ne poslušajo delavcev,« je potožil. »Radi bi ukazovali, ne razumejo pa, kako zapleteno je to delo.«

Maduro vojaški nadzor nad naftno industrijo opravičuje, češ da je bolj v skladu z njegovim socialističnim pogledom na svet. Doslej so kapitalistični profesionalci izkoriščali delavce, pravi predsednik, zdaj pa naj bi dobili socialistično PDVSA. Tudi z božjo pomočjo.