Revija Reporter
Svet

Hrvaška je lani izvozila za 223 milijonov evrov orožja

STA

9. sep. 2017 10:38 Osveženo: 10:38 / 09. 9. 2017

Deli na:

Hrvaška avtomatska (jurišna) puška VHS-2.

Wikimedia

Hrvaška vojaška industrija je vse pomembnejša panoga hrvaška industrije, ki se hitro razvija.

Hrvaška je lani izvozila orožja in vojaške opreme za 223 milijonov evrov, medtem ko je leto pred tem vrednost izvoza bila 135 milijonov evrov, kažejo podatki hrvaške gospodarske zbornice.

Na konferenci Hrvaška obrambna industrija kot izvozna blagovna znamka, ki je nedavno potekala v Zagrebu, je bilo slišati, da se je hrvaški vojaški izvoz od leta 2014 okrepil za skoraj 40 odstotkov. Večina vojaškega izvoza se nanaša na pištole, puške in čelade, ki jih proizvajajo v najbolj znanih hrvaških tovarnah vojaškega orožja in opreme HS Produkt iz Karlovca in Šestan-Busch iz Preloga. V mednarodnih krogih so cenjena tudi robotizirana vozila za čiščenje min zagrebškega Dok-Inga.

Čeprav Hrvaška ni konkurenčna svetovnim orožarskim velikanom, so v Zagrebu poudarili, da obstajajo veliki potenciali za nadaljevanje razvoja hrvaškega vojaškega proizvodnega sektorja, ki ga vidijo kot enega gonilnikov gospodarskega razvoja. Za to bi sicer potrebovali močnejšo povezanost zasebnih proizvajalcev, države in znanosti, so ugotovili na konferenci. Kot enega vzornikov so navedli Izrael, ki v vojaško-industrijskem kompleksu zaposluje skoraj 90.000 ljudi. Hrvaška vojaška industrija ima približno 3000 zaposlenih.

Na konferenci so med drugim dejali, da vidijo tržno nišo v ladjedelništvu, ker naj bi hrvaške ladjedelnice imele zmogljivost za izgradnjo vojaških ladij do 100 metrov dolžine kot tudi manjših podmornic. V Brodosplitu te dni končujejo prvo ladjo za hrvaško obalno stražo, za katero se zanimajo tudi nekatere sredozemske države.

Vlaganja pričakujejo tudi v razvoj proizvodnje brezpilotnih letal, za katere obstajajo projekti, že nekaj let pa je aktualen tudi predlog izgradnje tovarne streliva, ki ga kot javno-zasebno partnerstvo močno podpira hrvaška vlada. Potencial vidijo tudi v izdelavi in prodaji oklepnikov.

Hrvaška načrtuje nakup večnamenski vojaških letal, kar bo tudi priložnost za krepitev hrvaške vojaške industrije, ker je kriterij za dobavitelje tudi gospodarsko sodelovanje s hrvaškimi podjetji.

Hrvaška država je eden pomembnejših poslovnih partnerjev vojaške industrije. Letošnje pogodbe s hrvaškim obrambnim ministrstvom o nakupu oblek, obutev in različne opreme za vojsko presegajo 230 milijonov kun (31 milijonov evrov).

Podpredsednik hrvaške vlade in obrambni minister Damir Krstičević je na konferenci poudaril, da so hrvaški vojaki v mirovni misiji v Afganistanu v celoti opremljeni s pehotnim orožjem in opremo hrvaških proizvajalcev.

Pomembni kupec je tudi hrvaško notranje ministrstvo, ki skrbi za opremo za 26.000 hrvaških policistov. Približno 9000 hrvaških policistov ima pištole karlovškega proizvajalca, uvajajo tudi hrvaške puške.

Hrvaška vojaška industrija se pripravlja tudi za razpise evropskega programa industrijskega razvoja v obrambnem sektorju, ki ima proračun približno pol milijarde evrov.

Razvoj hrvaške vojaške industrije v Zagrebu vidijo tudi kot prispevek k nacionalni in globalni varnosti.