mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

To je deset najbogatejših delničarjev na Hrvaškem - na vrhu je Čilenec, nekateri imajo posle tudi v Sloveniji

Deli na:
To je deset najbogatejših delničarjev na Hrvaškem - na vrhu je Čilenec, nekateri imajo posle tudi v Sloveniji

Davor Lukšić Lederer z ženo Cristel Carisi Lukšić je lani energično navijal za hrvaške nogometaše. - Foto: Instagram

Pri hrvaškem tedniku Globus so sestavili seznam največjih hrvaških igralcev na trgu kapitala. Obogateli so predvsem s turizmom in živilsko industrijo.

1. Davor Lukšić Lederer

Najbogatejši hrvaški delničar je »hotelirski mogul« Davor Lukšić Lederer. Njegovo premoženje v kapitalskih deležih so ocenili na 475 milijonov evrov. Gre za državljana Čila s hrvaškimi koreninami, ki se je v ZDA izobrazil na področju poslovnega upravljanja. Je na čelu holdinga Excelse, po katerem posluje skupina Lukšić Hrvatska. Slednja je lastnica turistične družbe Plava laguna iz Poreča, Istraturista in več luksuznih hotelov na Jadranu. Med drugimi so v sklopu družbe trije hoteli s petimi zvezdicami v Dubrovniku.

2. Emil Tedeschi

Tedeschija so pri Globusu ocenili na 269 milijonov evrov. Je ustanovitelj holdinga Atlantic Grupa (leta 1991), hrvaške živilske družbe z več tisoč zaposlenimi. Med drugim sodi v to skupino tudi Droga Kolinska. Že pri 22. letih je vodil italijansko podružnico družbe Meteor Paper, tedaj največjega evropskega trgovca s papirjem in celulozo. Ker je zgodaj začel delati, je na zagrebški fakulteti za menedžment diplomiral šele pri 45. letih. Je tudi lastnik košarkarskega kluba KK Cedevita. Ta klub je zdaj v fazi združevanja z ljubljansko Olimpijo (Petrol Olimpija).

Foto: Bobo - Emil Tedeschi

3. Emmanuel Besnier

Na tretje mesto so postavili Emmanuela Besnierja, sicer Francoza in ne Hrvata. Je izvršni direktor in vnuk ustanovitelja francoskega mlekarskega giganta Lactalis. Pravijo mu tudi kralj sira. Družina Besnier ima v lasti 83 odstotkov Lactalisa, ki je leta 2007 kupil hrvaško mlekarsko podjetje Dukat. Pred šestimi leti je Lactalis kupil večinski delež v Ljubljanskih mlekarnah. Besnier je prek lastništva Dukata na Hrvaškem »težek« 174 milijonov evrov.

Foto: Reuters - Emmanuel Besnier

4. Ante Vlahović

Je predsednik uprave skupine Adris. Bil je komercialni direktor tobačne tovarne TDR v Rovinju. V lasti ima turistično družbo Maistra, največje podjetje za vzgojo, predelavo in prodajo rib  na Jadranu- Cromaris ter zavarovalnico Croatia osiguranje. Gre za največjega delničarja skupine Adris, njegov delež znaša 122 milijonov evrov.

5. Jako Andabak

Na Hrvaškem znani hotelir ima pod sabo hotele Brela, Tučepi in Zlatni rat. Njegov lastniški delež je vreden 95 milijonov evrov. Nekoč se je ukvarjal z novinarstvom. Pred turizmom je delal v zavarovalništvu. Skupaj ima v lasti 11 hotelov, kompleks Bizovaške toplice v Slavoniji in letališče na Braču. Kmalu bo začel z gradnjo hotelov v Splitu.

6. Plinio Cuccurin

Tudi on je, tako kot Vlahović, solastnik skupine Adris. Devet- odstotni delež pomeni 62 milijonov evrov. Kariero je začel s 15. leti kot obiralec breskev, delal je tudi kot natakar in vodja turistične skupnosti. Po študiju se je zaposlil v rovinjski tovarni tobaka TDR kot pravni referent. Kasneje je postal član uprave.

7. Branko Zec

Je lastnik 3,5 odstotka skupine Adris. Morda zveni malo, toda v denarju je to velikih 38 milijonov evrov. Štejejo ga za enega najbolj sposobnih finančnikov na Hrvaškem, poslovno pot je prehodil v rovinjski tovarni TDR.

8. Anton Pokrajac

Gre za še enega istrskega bogataša, ki je do premoženja prišel z lastništvom v skupini Adris. Ocenili so ga na 36 milijonov evrov.

9. Georg Eltz Vukovarski

Bil je soustanovitelj turistične družbe Valamar Adria holding, ki so jo pred nekaj leti pripojili družbi Valamar Riviera. Svoje turistične zmogljivosti imajo v Istri, na Kvarnerju in v Dubrovniku. V sklopu Valamar Riviere je 30 hotelov in resortov ter 13 kampov. Skupno lahko sprejmejo 48 tisoč gostov hkrati. Delež Eltza v skupini je vreden 34 milijonov evrov.

Foto: Valamar Riviera - Grof Georg Eltz Vukovarski.

10. Veljko Župan

Imenujejo ga kvarnerski tajkun, sodi med pet največjih hrvaških hotelirjev. V okviru njegove skupine Ugo je skupaj 19 hotelov. Najbolj znan je kot solastnik hotelov Solaris v Šibeniku in Milenij v Opatiji. Poleg tega sta njegova Amadria Park Hotel Capital v središču Zagreba in Vranjica Belvedere v Trogirju. Pod palcem ima 33 milijonov evrov.