sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poslance grške Zlate zore obravnavajo kot kriminalce

Deli na:
Poslance grške Zlate zore obravnavajo kot kriminalce

Foto: Reuters

Štirje poslanci skrajno desne grške stranke Zlata zora so bili včeraj obtoženi sodelovanja v kriminalni združbi, poročajo tuje tiskovne agencije. Za enega od poslancev je sodišče odredilo pripor, medtem ko so tri izpustili na prostost. Vodjo stranke Nikolaosa Mihaloliakosa so pred preiskovalnega sodnika pripeljali včeraj zvečer.

Mihaloliakos mora odgovarjati na obtožbe o organizaciji delovanja kriminalne združbe, poroča britanski BBC. Pred sodiščem se je ob njegovem prihodu zbralo kakih 300 simpatizerjev Zlate zore, ki so mu s skandiranjem izražali podporo.

Zaslišanja prvih štirih poslancev Zlate zore so sicer trajala kar 16 ur in so se končala davi, obtoženi poslanci pa so trdili, da je ves postopek proti njim politično motiviran.

Grška policija je minuli konec tedna po napetostih, ki so izbruhnile zaradi umora levičarskega glasbenika, za katerim naj bi stal podpornik Zlate zore, aretirala ustanovitelja Zlate zore in več vodilnih članov stranke, skupaj okoli 20 ljudi.

Stranka zanika povezavo z umorom, čeprav je bil moški, ki je umoril glasbenika, privrženec stranke.

Preiskava je razkrila tudi tesne povezave med stranko in grško policijo, na kar so organizacije za človekove pravice opozarjale že več let.

Policija je tako včeraj aretirala tudi nekdanjega policijskega šefa v četrti Aten, kjer živijo številni priseljenci in kjer so se pred štirimi leti začeli sistematični napadi na priseljence.

Stranka Zlata zora, ki svoj program gradi na sovraštvu do tujcev, je na volitvah leta 2012 dobila sedem odstotkov glasov in ima v 300-članskem grškem parlamentu 18 poslancev.