Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poljska bo za ameriško vojaško oporišče plačala med 1,3 in 1,7 milijarde evrov

Deli na:
Poljska bo za ameriško vojaško oporišče plačala med 1,3 in 1,7 milijarde evrov

Poljska je pripravljena za vzpostavitev ameriške vojaške baze odšteti med 1,3 in 1,7 milijarde evrov, je razvidno iz dokumenta poljskega obrambnega ministrstva, ki ga je nedavno objavil eden od novičarskih portalov. Ministrstvo je danes potrdilo pristnost dokumenta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dokument predvideva stalno namestitev ameriške tankovske divizije v tej vzhodnoevropski državi. "Poljska vlada je pripravljena odšteti med 1,3 in 1,7 milijarde evrov, saj je pomembno deliti breme obrambnih izdatkov," je zapisano v dokumentu.

Dokument tudi izpostavlja grožnjo Rusije kot opravičilo za morebitno ameriško namestitev. Opozicijski politiki medtem predlog stalne ameriške vojaške prisotnosti kritizirajo. Med njimi je tudi nekdanji poljski obrambni minister Tomasz Siemoniak, ki meni, da je "tovrstna diplomacija odraz nemoči in slabšega pogajalskega položaja Poljske".

ZDA so okrepile svojo prisotnost na vzhodni meji Nata, predvsem na Poljskem, po ruski priključitvi Krima leta 2014. Maja lani pa je ameriška vojska na Poljskem odprla novo evropsko poveljstvo, ki poveljuje 6000 pripadnikom ameriških sil. Te v regiji delujejo v okviru operacij Nata in Pentagona, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Premik ameriških oboroženih sil velja za največjega po koncu hladne vojne. Namenjen je bil zagotavljanja varnosti najbolj vzhodnih članicah zavezništva v luči številnih ruskih vojaških vaj in priključitvi Krima Rusiji.