andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Poljska bi dala dve milijardi za umetnine, med njimi tudi da Vincija

Deli na:
Poljska bi dala dve milijardi za umetnine, med njimi tudi da Vincija

Da Vincijeva slika Dama s hermelinom - Foto: Wikimedia

Poljska načrtuje odkup zasebne umetniške zbirke, ki vključuje znamenito sliko Dama s hermelinom Leonarda da Vincija, pravi poljsko ministrstvo za kulturo.

Poljska načrtuje odkup zasebne umetniške zbirke, ki med drugim vključuje znamenito sliko Dama s hermelinom Leonarda da Vincija, je ta teden sporočilo tamkajšnje ministrstvo za kulturo. Zbirka družine Czartoryski, ki je spodbudila zanimanje poljske vlade, je stara več kot dve stoletji, njena ocenjena vrednost znaša dve milijardi ameriških dolarjev.

Zasebna zbirka družine Czartoryski je trenutno v hrambi Narodnega muzeja v Krakovu, s katerim upravlja poljsko ministrstvo za kulturo. Pooblaščenec ministra za kulturo Jaroslaw Selin je načrt o vladnem odkupu zbirke, ki vključuje okoli 1000 del, razkril v torek med razpravo o odkupih umetnin v poljskem parlamentu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z odkupom bi po besedah Selina Poljska in njeni državljani postali lastniki ene najvišje ocenjenih umetniških zbirk na svetu, ki vključuje znamenito Da Vincijevo delo Dama s hermelinom, za katero mnogi poznavalci menijo, da po umetniški vrednosti presega Mona Lizo.



Zbirko je leta 1801 ustanovila princesa Izabela Czartoryska z namenom, da bi zaščitila dela poljskih in evropskih umetnikov po tretji delitvi Poljske leta 1795.

Poljski minister za kulturo Piotr Glinski je v sredo napovedal, da se mora poljska vlada glede odkupa zbirke pogoditi s predsednikom Fundacije princese Czartoryske, princem Adamom Karolom Czartoryskim, ki živi v Madridu. Ministrstvo si želi z odkupom zagotoviti, da bi umetniška dela iz zbirke za vselej ostala na Poljskem.

Iz fundacije Czartoryski so sporočili, da bi se odkup zbirke utegnil pravno zaplesti, saj naj je ne bi bilo mogoče seliti ali deliti.