1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Policija identificirala oba teksaška džihadista

Deli na:
Policija identificirala oba teksaška džihadista

Foto: Reuters

Ameriška policija je v ponedeljek identificirala tudi drugega napadalca na tekmovanje v risanju karikatur preroka Mohameda v Teksasu, ki se je končal s smrtjo obeh strelcev, eden od varnostnikov je bil lažje ranjen. Napad je med drugimi obsodil tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon.

Skupaj z Eltonom Simpsonom, ki je bil na radarju FBI kot islamski skrajnež že vse od leta 2007, je v napadu v predmestju Dallasa sodeloval njegov sostanovalec iz Phoenixa v Arizoni Nadir Soofi, o katerem pa ni veliko znanega.

Simpsona so začeli nadzirati zaradi povezav z nekdanjim mornarjem Hassanom abu Jihaadom, ki je bil obsojen zaradi sodelovanja s teroristi, katerim je pošiljal podatke o lokacijah ameriških vojaških ladij. FBI je k Simpsonu napotil sudanskega priseljenca Dabla Denga z nalogo, da snema pogovore med njima.

Na podlagi teh posnetkov so ugotovili, da je Simpson leta 2010 skušal odpotovati v Afriko, kjer bi sodeloval v džihadu, vendar so ga pred odhodom aretirali. FBI ni imel dokazov, da je povezan s teroristi razen njegovih izjav na posnetkih, da si želi iti na afriška bojišča. Zaradi tega je dobil le tri leta pogojne kazni, ker je lagal policiji o nameravani poti v Afriko.

Simpsonov in Soofijev džihad se je v nedeljo zvečer končal, še preden se je zares začel. Oborožena z avtomatskimi puškami in v neprebojnih jopičih sta prišla do prizorišča provokativne prireditve in začela streljati. Ranila sta neoboroženega varnostnika, drugi varnostnik, policist na popoldanskem delu, pa ju je obvladal s svojo pištolo.

Kasneje je prišlo na dan, da so na napadalca streljali tudi pripadniki posebnih policijskih enot. Kdo ju je ubil, ni jasno.

Napad je obsodil predsednik ZDA Barack Obama, kasneje tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki je sporočil, da takšno nasilje nima nobene zveze z vero. Svet za ameriško-islamske odnose je sporočil, da je nasilje bolj žaljivo do preroka Mohameda kot katerakoli karikatura, republikanski guverner Teksasa pa je napad označil za grozljiv zločin.

Prireditev pod masko umetniškega dogodka je pripravila pro-judovska oziroma anti-islamska organizacija iz New Yorka Ameriška pobuda za obrambo svobode. Ustanovila jo je 56-letna Pamela Geller, ki slovi kot najodločnejša nasprotnica islama in muslimanov v ZDA.

Njena organizacija je na primer sprožila oglasno kampanjo po sredstvih javnega prevoza v različnih mestih ZDA, ki islam enači z nacizmom. V Philadelphii je plačala za oglas s podobo Hitlerja in arabskega voditelja Hadža Amina al Huseinija, ki leta 1941 družno menita, da je sovraštvo do Judov zapisano v Koranu.

Newyorške oblasti so ji prepovedale podobne oglase na sredstvih javnega prevoza, ki pravijo, da je pobijanje Judov pot do Alaha. Sodišče je prepoved oglasa odpravilo, nakar je vodstvo podjetja za javne prevoze spremenilo svojo politiko in prepovedalo vse politične oglase.

Gellerjeva je znana po izjavah, da islam grozi z uničenjem ZDA, da muslimani ne smejo služiti v ameriški vojski, ker so enaki nacistom pa, da je Obama nezakonski otrok temnopoltega voditelja Malcoma X-a in podobno.

Ameriška organizacija, ki spremlja skrajne skupine v ZDA, Southern Poverty Law Center ima Gellerjevo in njeno organizacijo na svojem seznamu, podobno kot razne neonacistične in druge skupine.

Nedeljski napad ni oviral tekmovanja. Zmagal je karikaturist, ki je preroka Mohameda prikazal kot jeznega bradača s sabljo v roki, ki pravi, da se ga ne sme risati. Roka, ki ga riše, pa pravi, da ga ravno zaradi tega riše.