zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Znova izvoljenih največ nestrankarskih županov, SMC nima niti enega

Deli na:
Znova izvoljenih največ nestrankarskih županov, SMC nima niti enega

Foto: Bobo

Tudi v drugem krogu lokalnih volitev je bilo izvoljenih največ županov, ki so kandidirali samostojno oziroma s podporo volivcev. Takšnih je bilo 34, medtem ko je med političnimi strankami tokrat največ županov, osem, dobila SD. Na prvem mestu po skupnem številu županov tudi po drugem krogu ostaja SLS.

Samostojni kandidati oziroma kandidati s podporo volivcev so v drugem krogu osvojili 34 županskih mandatov, v prvem krogu pa 81. To pomeni, da več kot polovico slovenskih občin vodijo nestrankarski župani (tak je tudi novomeški župan Gregor Macedoni na fotografiji).

Med strankami pa je bilo največ županov v drugem krogu volitev izvoljenih s podporo SD, in sicer osem. Skupaj z 12 v prvem krogu izvoljenimi župani se ta stranka uvršča na drugo mesto po skupnem številu županov.

Na prvem mestu po skupnem številu ostaja SLS, s podporo katere je bilo danes izvoljenih šest županov, v prvem krogu pa 25. Na tretjem mestu je SDS, ki je osvojila 19 županskih mandatov, 17 v prvem in dva v drugem krogu.

Med parlamentarnimi strankami je svojega prvega župana dobila tudi ZaAB. Sicer pa sta dve županski mesti v drugem krogu pripadli ostalim, neparlamentarnim oziroma lokalnim političnim strankam.

Ostale parlamentarne stranke tokrat župana niso dobile. Je pa bilo v prvem krogu izvoljenih sedem županov s podporo NSi in eden s podporo DeSUS. Preostale stranke so v obeh krogih ostale brez županskih mest, vključno z največjo parlamentarno stranko in zmagovalko julijskih državnozborskih volitev SMC.

V drugem krogu so volili nove župane v skupa 54 občinah. V podatke o številu izvoljenih županov še niso zajeti izidi volitev v Mestni občini Kranj, kjer zaradi podaljšanja glasovanja na dveh voliščih izidi ne smejo biti objavljeni pred 22.13.