stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po odpovedi shoda v Dresdnu privrženci Pegide danes drugod po Nemčiji

Deli na:
Po odpovedi shoda v Dresdnu privrženci Pegide danes drugod po Nemčiji

Foto: Reuters

Potem ko je nemško protimuslimansko gibanje Pegida zaradi groženj s terorističnim napadom odpovedalo današnji "tradicionalni" shod v Dresdnu, se privrženci tega gibanja dogovarjajo za shode v drugih nemških mestih, med drugim v Münchnu in Nürnbergu. Po drugi strani pa se napovedujejo tudi shodi proti Pegidi.

S teroristično grožnjo napada na shod Pegide v Dresdnu se je položaj, ki je bil že sicer precej napet zaradi razprav o priseljencih in islamu v Nemčiji, ki jih je vzpodbudilo to "Gibanje domoljubnih Evropejcev proti islamizaciji Zahoda" (Pegida).

To gibanje je zdaj zaradi grožnje z napadom privržence pozvalo, naj se ne udeležijo današnjega shoda, ampak naj na oknih svojih stanovanj raje prižgejo sveče in izobesijo nemške zastave.

Vprašanje je, ali bodo privrženci Pegide v Dresdnu sledili pozivu, naj se odpovedo današnjemu shodu, ki bi bil že 13. po vrsti. Prav tako je vprašanje, kaj bodo storili njihovi nasprotniki, ki so se ob ponedeljkih prav tako pridno zbirali na shodih proti Pegidi.

Nemška policija je sicer zaradi grožnje Pegidi prepovedala vsa javna zborovanja na prostem v Dresdnu. V obvestilu o 24-urni prepovedi shodov je policija razkrila, da so se pojavili pozivi, naj se potencialni napadalci pomešajo med protestnike in ubijejo organizatorje shoda iz Pegide.

A prepoved zborovanja za zdaj velja samo za Dresden, ne pa tudi za druga nemška mesta, kamor se je Pegida prav tako razširila. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa se preko družbenega omrežja Facebook kljub teroristični grožnji v Dresdnu pozivi k shodom še kar nadaljujejo.