mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pobiral je davke, zdaj bo delal, kar mu bo Putin ukazal

Deli na:
Pobiral je davke, zdaj bo delal, kar mu bo Putin ukazal

Mihail Mišustin, novi ruski premier. - Foto: Profimedia

Ruska duma je včeraj za novega premierja potrdila 53-letnega Mihaila Mišustina. Ljubiteljski hokejist, ki ima doktorat iz ekonomije, je od leta 2010 na čelu ruske davčne uprave, zdaj pa bo prevzel vodenje ruske vlade.

Mihail Vladimirovič Mišustin se je rodil 3. marca 1966 v Moskvi. Leta 1992 je dokončal podiplomski študij iz sistemskega inženiringa, leta 2003 pa je doktoriral iz ekonomije na državni akademiji za nacionalno ekonomijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Svojo poklicno pot je leta 1992 začel v organizaciji Mednarodni računalniški klub, katere namen je bila promocija mednarodnega sodelovanja na področju računalništva.

Leta 1998 je začel delati kot namestnik vodje davčne uprave. Kmalu zatem je zasedel položaj namestnika ministra na ministrstvu za davke, kjer je ostal do leta 2004. Nato je vodil več zveznih agencij, med drugim tudi pristojno za izključne gospodarske cone.

Med letoma 2008 in 2010 je bil na čelu podjetja UFG Asset Management, mednarodne skupine, ki od leta 1996 vlaga v Rusiji in nekdanjih sovjetskih republikah.



Tedanji finančni minister Aleksej Kudrin, znan po svojih liberalnih stališčih, ga je pred desetimi leti imenoval na čelo davčne uprave, kjer je bil vse do danes. Potem ko ga je ruski predsednik Vladimir Putin v sredo predlagal za premierja, je državna televizija Rosija 24 poročala, da je "vzpostavil enega najboljših sistemov zbiranja davkov na svetu". Med drugim je sistem digitaliziral.

Novi ruski premier namreč za razliko od predsednika velja za zagovornika prilagajanja obdobju digitalne tehnologije in umetne inteligence.

Putina in Mišustina pa medtem druži ljubezen do hokeja. 53-letnik redno igra hokej, je pa tudi v nadzornem odboru moskovskega hokejskega kluba CSKA. Poslovni časnik RBK je ob njegovem imenovanju na položaj vodje davčne uprave poročal, da se hokejskih tekem pogosto udeleži v družbi visokih uradnikov varnostne službe FSB in notranjega ministrstva, tako da ima dobre stike z varnostnimi službami.

Prejemnik več državnih odlikovanj je poročen in ima tri sinove. Govoril naj bi tudi več tujih jezikov, še navajajo agencije.