Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA se počasi pobirajo po orkanu Sandy

Deli na:
ZDA se počasi pobirajo po orkanu Sandy

Foto: Reuters

Ob vzhodni obali ZDA je bilo v sredo brez elektrike še vedno šest milijonov odjemalcev, od tega 650.000 samo v New Yorku. Danes bodo sicer deloma obnovili promet z newyorško podzemno železnico. Ameriška televizija Fox je poročala, da je Sandy v ZDA terjal najmanj 72 življenj, od tega najmanj 24 v New Yorku.

Natančno število žrtev orkana bo znano kasneje, saj reševalci med odstranjevanjem ruševin in iskanjem preživelih vsak dan najdejo kakšno truplo več. Sandy je sicer pred prihodom na vzhodno obalo ZDA v ponedeljek zvečer na Karibih terjala 69 življenj.

V New Yorku so v sredo prvič po 39 letih odpovedali parado ob noči čarovnic v predelu Greenwich Village. Parada je potekala celo po terorističnih napadih 11. septembra 2001, tokrat pa je župan Michael Bloomberg dejal, da so policisti preveč zaposleni zaradi izpada elektrike, da bi jo lahko izvedli.

V predelih mesta, kjer elektrike niso izgubili, so se otroci vseeno podali na tradicionalno "strašenje" pri sosedih v zameno za bonbone (trick or treat). Bloomberg jih je dodatno razveselil s sporočilom, da bodo šole ostale zaprte še vse do konca tedna.

Tisoči Newyorčanov so se medtem v sredo peš ali z avtomobili in avtobusi odpravili preko mostov na svoja delovna mesta. Podzemna železnica je bila še zaprta, avtobusi pa so vozili zastonj, a so bili tako polni, da so morali izpuščati številne postaje. Avtobusi v normalnih razmerah na dan prepeljejo okrog 2,3 milijona potnikov, tokrat pa so morali poskrbeti še za pet milijonov dodatnih strank zaprte podzemne železnice.

Od danes zjutraj pa do popoldneva lahko mostove med Manhattnom ter Queensom in Brooklynom prečkajo le osebni avtomobili z najmanj tremi potniki. V sredo je bilo namreč v času jutranje konice za prečkanje mostu potrebnih skoraj pet ur. Konec tedna naj bi začeli voziti tudi nekateri primestni in regionalni vlaki.

Letališči JFK in Newark sta bili deloma odprti že v sredo, danes pa jima bo sledilo še tretje newyorško letališče La Guardia. Skupno je bilo zaradi Sandy v ZDA odpovedanih že okoli 20.000 letov.


Manhattan je razdeljen na ljudi, ki živijo z elektriko in pa na tiste pod 40. ulico, ki so se vrnili nazaj v 18. stoletje. Najbolj trpijo odvisniki od mobilnih telefonov in spletnih družabnih omrežij, ki se podajajo peš čez magično mejo in iščejo elektriko za polnjenje baterij. Nekatere restavracije so se odločile, da postavijo na žar zaloge mesa in delijo hrano mimoidočim. Zrezek, ki ponavadi stane 50 dolarjev, je bilo mogoče v sredo dobiti za desetaka.

V sredo so izpraznili bolnišnico Bellevue na vzhodni strani Manhattana pod 34. ulico, ker jim je poplava poškodovala poslopje ter električne generatorje. Današnji lokalni derbi lige NBA med Knicksi in Netsi v Brooklynu je odpovedan, vendar pa so se vrnile predstave na Broadwayju. Times Square je razsvetljen kot vedno.

Poleg New Yorka je bil hudo, morda še huje, prizadet sosednji New Jersey, ki ga je v sredo skupaj z guvernerjem te države Chrisom Christijem obiskal predsednik ZDA Barack Obama.

Obama je zaradi orkana prekinil predsedniško kampanjo pred torkovimi volitvami, vendar pa je v sredo v New Jerseyju dobil odlično reklamo. Guverner Christie, ki je bil glavni govornik na republikanski konvenciji avgusta v Tampi in je Obamo večkrat ostro napadal, je bil namreč tokrat poln hvale na njegov račun. Hvalil ga je zaradi hitrega, učinkovitega in odločnega ukrepanja pri zagotavljanju pomoči zvezne vlade.

Tudi Obama je bil poln hvale na račun Christieja, ki ga mnogi vidijo kot predsedniškega kandidata republikancev leta 2016, če Mitt Romney v torek izgubi volitve. Obama in Christie sta tako dokazala, da je mogoče dobro sodelovati tudi preko strankarskih bregov.

Romney je prav tako prekinil kampanjo in malce zmanjšal ostrino napadov na Obamo. V torek je priredil zbiranje pomoči za žrtve orkana, vendar pa si je s tem naredil skorajda več škode kot koristi. Lokalni mediji v Ohiu so namreč poročali, da naj bi Romneyjeva kampanja poslala svoje ljudi po konzerve v Wal-Mart, nato pa so jih razdelili privržencem, da jih Romneyju pred kamerami prinesejo kot svoj prispevek za pomoč žrtvam orkana.

Oba kandidata bosta sicer danes obnovila predsedniško kampanjo. Obama bo do konca tedna med drugim obiskal Nevado, Kolorado, Wisconsin in Ohio. Ankete so na nacionalni ravni izenačene, v ključnih državah pa kažejo bolje Obami. Obe kampanji trdita, da jima notranje ankete obetajo zmago.