tina turner Odkrito.si

Tina Turner: Spregovorila o sinovem samomoru

meduza, cornwall Svet24.si

FOTO: Posneli meduzo, veliko kot človek

čuječnost 2 Petisvet.si

Stres lahko s čuječnostjo obvladujemo prav vsi

miro cerar bmw Svet24.si

Poklukar v parlamentu razkril Cerarjevo veliko ...

ceca ražnatović Svet24.si

Ceca po aferi v Albaniji: Jaz sem patriotka

paulina p Njena.si

Ljubezen na vasi: Izpadla Paulina razkrila ...

Nika Zorjan 3 Njena.si

Ta lepotica je sestra Nike Zorjan!

Svet

Po dramatičnih pogajanjih preložitev brexita in dva možna scenarija

Deli na:
Po dramatičnih pogajanjih preložitev brexita in dva možna scenarija

Foto: Profimedia - Fotografija je simbolična.

Voditelji članic EU so po preigravanjih različnih scenarijev le dosegli dogovor o preložitvi brexita, načrtovanega za 29. marec. V primeru potrditve ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu prihodnji teden se preloži do 22. maja, brez potrditve pa do 12. aprila ob pričakovanju, da se Britanci do takrat izrečejo o nadaljnjih korakih.

"EU 27 se soglasno strinja o odzivu na zahteve Združenega kraljestva," je tvitnil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in sporočil, da se bo srečal še z britansko premierko Thereso May, ki je čakala na odločitev voditeljev sedemindvajseterice.

Kmalu zatem je Tusk na novinarski konferenci sporočil, da so tudi z Mayevo dosegli dogovor.

V primeru potrditve ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu prihodnji teden se voditelji članic unije strinjajo o preložitvi brexita do 22. maja.

"Če potrditve ločitvenega sporazuma prihodnji teden ne bo, se Evropski svet strinja o preložitvi do 12. aprila in pričakuje, da Združeno kraljestvo do takrat nakaže pot naprej v preučitev Evropskemu svetu," še piše v sklepih.

EU je tako opredelila dva scenarija preložitve, njeno trajanje pa bo odvisno od razvoja dogodkov v britanskem parlamentu.

V praksi to pomeni, da do 12. aprila vse možnosti ostajajo odprte: dogovor, brexit brez dogovora, dolga preložitev in preklic sprožitve 50. člena, s katero je Združeno kraljestvo zagnalo proces brexita, je pojasnil Tusk.

12. april je po Tuskovih besedah ključen datum za Združeno kraljestvo, da se odloči, ali bo izvedlo evropske volitve. Če jih ne bo, dolga preložitev avtomatsko postane nemogoča, je poudaril.

Na vprašanje, kako dolga je dolga preložitev, je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker odgovoril: "Do skrajnega konca."V EU ob tem ponavljajo, da izstopnega sporazuma, dogovorjenega novembra lani, ni mogoče odpirati, ter izpostavljajo, da mora biti kakršnakoli enostranska zaveza, izjava ali drugo dejanje skladno s črko in duhom izstopnega sporazuma.

Pozivajo tudi k nadaljevanju priprav na brexit brez dogovora. Juncker je izrazil upanje, da bo dogovor dosežen, a poudaril, da je unija pripravljena na vse.

Poleg tega so voditelji danes pričakovano potrdili dogovor britanske vlade in Evropske komisije iz Strasbourga o dodatnih zagotovilih glede spornega irskega varovala.

Vzdušje je bilo po Tuskovih besedah "veliko boljše, kot je pričakoval". Juncker pa ga je opisal kot dobro.

Nemška kanclerka Angela Merkel je po dogovoru ocenila, da je bila razprava iskrena in pomembna, ter izpostavila, da so pripravljeni na vse scenarije. Želijo urejen brexit, a pripravljeni morajo biti tudi na druge možnosti, sprejemljive za ljudi v Evropi.

Ključno je, da smo zaščitili evropske volitve in delovanje EU, pa je izpostavil francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je ocenil, da se je EU jasno odzvala na britansko prošnjo z opredelitvijo svojih omejitev in pogojev. Izpostavil je tudi, da si je na vso moč prizadeval izogniti izrednemu vrhu o brexitu naslednji teden, saj da bi to ustvarilo vzdušje krize.

Mayeva je dogovor pozdravila in opozorila, da bo v primeru, da britanski parlament prihodnji teden ločitvenega sporazuma ne potrdi, daljša preložitev brexita mogoča le, če Združeno kraljestvo sodeluje na evropskih volitvah. Napačno bi bilo pozvati ljudi, naj tri leta po glasovanju za izstop sodelujejo na evropskih volitvah, je poudarila.

Britanska premierka zatrjuje, da si bo ob vrnitvi v London še naprej močno prizadevala za potrditev ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu. "Napočil je trenutek odločitve," je sklenila.

Loading...