Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Odgovor na klevete in zavajanja Dejana Steinbuha na Portalu Plus

Deli na:
Odgovor na klevete in zavajanja Dejana Steinbuha na Portalu Plus

Stanislav Kovač - Foto: Primož Lavre

Urednik Portal Plusa Dejan Steinbuch je v članku Kovačeva kobila je bosa ali zagovor pravice do svobode izražanja zapisal zavajajoče in žaljive trditve o meni. Povezal me je celo z Andrejem Šiškom, s katerim nimam nič.

Dne 3. 9. 2018 sem v večernih urah skupaj z partnerko Majo Sunčič, ki je kolumnistka Reporterja, pred trgovino Spar v Štepanjskem naselju v Ljubljani srečal Steinbucha in mu v običajnem pogovoru dejal, naj me neha klevetati pri uredniku Reporterja Silvestru Šurli in če ima kakšne probleme z mano, naj se obrne osebno name. Vse to je Steinbuch namerno zamolčal. Prav tako je v svojem zapisu zamolčal, kaj sem mu v resnici povedal.

Steinbucha osebno ne poznam in do včeraj z njim nisem nikoli komuniciral. S Steinbuchom tudi ne bi komuniciral, če ne bi sam izzival in me vztrajno klevetal pri uredniku Reporterja. Steinbuch me je januarja 2015 najprej javno napadel v časopisu Finance v članku Sovražniki ljudstva (3.1.2015) in moje ime in priimek brez kakršne koli utemeljitve povezal z insinuacijo, da simpatiziram s fašizmom. Gre za žaljivo obdolžitev brez primere na moj račun, saj sem ravno jaz kot novinar v svojih številnih člankih leta in leta kritično obsojal vse oblike nestrpnosti do tujcev. 

Po napadu v Financah je Steinbuch nadaljeval z klevetami pri uredniku Reporterja, kjer piše moja partnerka Sunčičeva. Pred nekaj dnevi je urednik Reporterja sporočil, da je me je Steinbuch znova obrekoval. Zato sem tudi pristopil k Steinbuchu pred trgovino Spar. Steinbuch je na urednika Reporterja potem celo izvajal pritiske glede moje partnerke, češ da škoduje ugledu revije, ker živi s takšnim človekom, kot sem jaz, in da ji bi moral nehati objavljati kolumne v Reporterju.

Foto: Primož Lavre - Dejan Steinbuch

Steinbuchu sem v pogovoru pred trgovino Spar še dejal, da kot urednik spletnega portala Portal Plus objavlja članke pravnomočno obsojenima kriminalcema Binetu Kordežu in Igorju Bavčarju in da nima nobene morale. Takšno osebno mnenje sem mu povedal kot prejemnik dveh novinarskih nagrad Josipa Jurčiča leta 1994 in 2010. Širši javnosti je znano dejstvo, da sta Kordež in Bavčar pravnomočno obsojena zaradi težkih oblik gospodarskega kriminala in zato tudi služita dolgoletno zaporno kazen na Dobu.

Steinbuchova javna rehabilitacija Kordeža in Bavčarja je še posebej sporna, saj oba omenjena v zavesti širše javnosti simbolizirata najbolj zavržena dejanja s področja gospodarske kriminalitete.

Vsakdo, ki ima minimalne osebne standarde morale, bi moral že na osebni ravni obsoditi gospodarski kriminala Kordeža in Bavčarja kot posebej zavrženo dejanje. To velja še zlasti za urednika spletnega medija Portal Plus Steinbucha, ki bi moral v skladu z medijsko zakonodajo in etičnim kodeksom novinarjev delovati v javnem interesu in javno obsoditi huda kriminalna dejanja obsojenih zapornikov Kordeža in Bavčarja.

Kot urednik medija bi moral Steinbuch poznati osnove institucionalne teorije družbe (v slovenščino je prevedena knjiga Institucije, institucionalne spremembe in gospodarska uspešnost, Douglass C. Nort), po kateri morajo predstavniki formalnih institucij, med katerimi so pomembni zlasti mediji,  javno obsoditi kriminalna dejanja elit. Steinbuch kot urednik Portal Plusa ravna ravno nasprotno, saj nekritično objavlja tekste pravnomočno obsojenima kriminalcema Kordežu in Bavčarju in s tem skrbi za njuno javno rehabilitacijo.

Steinbuchova javna rehabilitacija Kordeža in Bavčarja je še posebej sporna, saj oba omenjena v zavesti širše javnosti simbolizirata najbolj zavržena dejanja s področja gospodarske kriminalitete. S takšnim ravnanjem urednik spletnega medija Steinbuchov javnosti sporoča, da huda kazniva dejanja gospodarske kriminalitete Bavčarja in Kordeža niso problem. To je v temeljnem nasprotju z javno funkcijo medijev, etičnim kodeksom novinarjev in tudi v nasprotju s temeljno človeško moralo.

Zato sem Steinbuchu tudi dejal, da nima nobene morale. Vendar sta za nemoralnega Steinbucha očitno obsojena kriminalca ugledni osebi, ki prispevata k »ugledu« njegovega spletnega portala Portal Plus, medtem ko je po Steinbuchovem mnenju pisanje moje partnerke Sunčičeve sramota za Reporter, in to zato, ker živi z menoj, ki nisem bil nikoli obsojen in sem svoje novinarsko delo posvetil boju proti gospodarskemu kriminalu!

Primer uredniške politike Steinbucha je eden od nebo vpijočih primerov, zakaj kaznovalne sankcije za huda kazniva dejanja v Sloveniji ne delujejo in so zato izginile tudi moralne in etične norme. Po takšni spirali vsesplošnega družbenega razkroja drsimo v Sloveniji vse nižje v družbo brez morale.