kuljaj jasna-m24 Odkrito.si

Jasna Kuljaj v toplicah doživela šok

karen mcdougal Svet24.si

Zajčica trdi, da je imela razmerje s Trumpom

Tiangong-1 Svet24.si

Kje bo v plamenih legel k večnemu počitku? ...

marjan šarec-volitve_prvi krog Svet24.si

Marjan Šarec: Na uho mi je prišlo nekaj, kar ...

Screenshot from 2018-03-20 11-44-20 Najstnica.si

Najboljši filmi o plesu

ales prej in potem Njena.si

Aleš danes neprepoznaven: shujšal je skoraj 100 ...

spela groselj Njena.si

Špela Grošelj ima dovolj!

Slovenija

Še pomnite, tovariš Kocijančič? Odkup dolgov Adria Airways v navezavi z offshore podjetjem nekdanje LB

Deli na:
Še pomnite, tovariš Kocijančič? Odkup dolgov Adria Airways v navezavi z offshore podjetjem nekdanje LB

Foto: Primož Lavre

Janez Kocijančič, nekdanji direktor Adrie Airways, naj svoje trditve o izmišljijah in lažeh naslovi kar na nekdanje sodelavce.

V Reporterju smo večkrat omenili odkup dolgov Adria Airways v navezavi z offshore podjetjem tedanje Ljubljanske banke, ki je potekal v času največjega socialističnega finančnega inženiringa, torej nekaj let pred razpadom Jugoslavije. Vsakič znova nam je nekdanji direktor uprave tega podjetja Janez Kocijančič odgovarjal, da gre za ponavljajočo se laž.

Da bi bralcem lahko zagotovili vpogled v dejanske informacije, na podlagi katerih so bile oblikovane trditve, objavljamo dokument iz Arhiva Republike Slovenije. Natančna lokacija dokumenta je: arhivski fond AS1931 – RSNZ, tehnična enota 2336 – mikrofiši, dokument SJ-RTZ-856/167-88.

Dokument, ki je nastal 21. decembra 1988 in ga je podpisal tedanji načelnik Centra službe državne varnosti Ljubljana mesto Peter Prebil, med drugim vsebuje tudi za Kocijančiča ne preveč prijetno dejstvo: »Jugoslovanski dolgovi so na sekundarnem trgu ta trenutek vredni 48 % in za natanko toliko je bil pred tremi tedni speljan posel v zvezi z dolgom AA.« (Adria Airways – op. av.) In še: »AA bo prodala avion, zanj dobi 17,2 MIO dolarjev, Manufacturers H. Bank je kupila na sekundarnem trgu za 32 MIO dolarjev vrednostnih papirjev Jugoslavije po ceni 48 centov za en dolar. Te dobi tkzv. one day firma Adria Finanz v Liechtensteinu (firma Adria Bank z Dunaja). LB ima sedaj 32 MIO dolarjev, razbremenila bo Adrio za 21 MIO dolarjev, ostali dolg prevzame Exim bank, kateri bo LB skozi 18 let vračala ostanek kredita.«

Bralce naj opozorimo tudi na povezavo med Adrio Airways in Izraelom, ki je omenjena na koncu dokumenta in jo je Kocijančič podobno vehementno kot zgornjo označil za laž. Kocijančiču tako preostane, da svoje trditve o izmišljijah in lažeh naslovi kar na nekdanje sodelavce, s katerimi so skupaj sestavljali politično-ekonomsko-obveščevalni sistem Socialistične Republike Slovenije.

Problem pa bo verjetno nastal nekje drugje, saj je povsem mogoče, da bo del trdnega jedra levice danes prvič prebral tisto, kar jim Kocijančič zagotavlja, da se ni nikoli zgodilo. Nemir v rdečem plemstvu pa je vsekakor odlična posledica  raziskovalnih člankov v Reporterju.