Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pastorka Woodyja Allena obtožuje spolne zlorabe

Deli na:
Pastorka Woodyja Allena obtožuje spolne zlorabe

Foto: Reuters

Predstavnica filmarja Woodyja Allena Leslee Dart je v nedeljo zavrnila obtožbe o spolnih zlorabah otroka, ki jih je v sobotnem blogu časopisa New York Times znova navedla domnevna žrtev, posvojenka Woodyja Allena in Mie Farrow, Dylan Farrow. Nekdanji tožilec iz Connecticuta, ki leta 1993 ni preganjal Allena, pa je izjavil, da je zadeva zastarala.

Dylan Farrow je na blogu znanega kolumnista New York Timesa Nicholasa Kristofa, sicer dobrega znanca Mie Farrow, v soboto objavila pismo, da jo je Allen spolno zlorabljal, ko je bila stara sedem let. Pismo, v katerem ljudi, še posebej tiste iz Hollywooda, sprašuje kateri film od Woodyja Allena jim je najbolj všeč, je objavila, ker ji je dovolj hollywoodskega poveličevanja moškega, ki se je izmaknil kazni za posilstvo mladoletnice.

Obtožbe so prišle prvič na dan že leta 1992, ko sta se Mia Farrow in Woody Allen ločevala.. Razlog je bil med drugim Allenovo ljubezensko razmerje z najstnico Soon-Yi Previn, ki jo je Mia Farrow posvojila, ko je bila v razmerju s skladateljem Andrejem Previnom. Farrowova in Allen sta skupaj posvojila Dylan in Mosesa ter imela še sina Satchela, ki se je kasneje preimenoval v Ronana.

"Kateri je vaš najbolj priljubljen film od Woodyja Allena? Preden odgovorite, morate vedeti, ko sem bila stara sedem let, me je Woody Allen prijel za roko in odpeljal na zatemnjeno, omari podobno podstrešje v drugem nadstropju naše hiše. Dejal mi je, naj se uležem na trebuh in se igram z bratovim električnim vlakom. Nato me je spolno napadel," med drugim piše Dylan in navaja še druge primere zlorabe, ki naj bi jih Allen spretno prikrival.

Dyaln v pismu piše, da je leta 1992 mami končno opisala, kaj se dogaja. Farrowova je primer predala državnem tožilcu Connecticuta, kjer je družina živela. Danes že nekdanji tožilec Frank Maco je v nedeljo ponovil, da se je leta 1993 odločil, da Allena ne bo preganjal, saj je želel deklici prihraniti travme sodnega procesa. Že takrat pa je menil, da je do zlorabe najverjetneje prišlo.



Obtožbe o spolnih zlorabah so ponovno prišle na dan že lanskega novembra v članku za Vanity Fair, film pa je počil na zadnji podelitvi zlatih globusov, na kateri so Allenu podelili nagrado za življenjske dosežke. Ronan Farrow je takrat tvitnil, ali je kdo omenil, da so nagrado podelili nekomu, ki je spolno zlorabljal sedemletnega otroka.

Dylan Farrow je danes stara 28 let, poročena in živi na Floridi s spremenjenim imenom. V pismu opisuje, kako uničujoče so nanjo vplivale vse časti, s katerimi je Hollywood zasipal Woodyja Allena.

"Kako bi se počutili, če bi šlo za vašega otroka. Cate Blanchett? Louis CK? Alec Baldwin? Kaj če bi bila to ti, Emma Stone? Ali ti Scarlett Johansson? Poznala si me, Diane Keaton, ko sem bila majhna deklica. Si me pozabila? Woody Allen je živ dokaz, kako naša družba ne pomaga žrtvam spolnih napadov in zlorab. Ko sem odraščala, me je ves čas preganjalo dejstvo, da ni bil nikoli obsojen za zločin. Počutila sem se krivo, da sem dovolila, da se lahko približa drugim deklicam. Hollywood je trpljenje naredil še hujše. Vsi, razen redkih, so si zatiskali oči," je med drugim zapisala Dylan.

Woody Allen se na obtožbe še ni odzval. Njegov odvetnik Elkan Abramowitz je krivdo za zaplete naprtil Mii Farrow. "Žalostno je, da se je po 20 letih spet pojavila zgodba, ki jo je ustvarila maščevalna ljubimka. Za njeno stisko ne gre kriviti ne Dylan in ne Allena," je sporočil odvetnik.