pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež sprejel več deset tisoč starejših, med njimi tudi Benedikt XVI.

Deli na:
Papež sprejel več deset tisoč starejših, med njimi tudi Benedikt XVI.

Foto: Reuters

Papež Frančišek je danes na Trgu svetega Petra v Vatikanu sprejel okoli 40.000 starejših ljudi. Med njimi je bil tudi njegov predhodnik Benedikt XVI., ki je k maši prišel peš. S papežem Frančiškom sta se ob začetku maše objela.

Za 87-letnega Benedikta, ki je februarja lani odstopil s položaja, je bil to po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prvi nastop v javnosti po petih mesecih. Papež Frančišek je izrazil veselje, da Benedikt živi v Vatikanu, saj je "to tako, kot da bi imel venomer modrega starega očeta v hiši".

Pred starejšimi iz 20 držav je Frančišek pozval k skrbi za starejše generacije. Spomnil je, da so tudi starejši velikokrat žrtev nasilja, ter pri tem predstavil kurdski par, ki mu je uspelo pobegniti pred nasiljem Islamske države (IS) v Iraku. 74-letnik in 69-letnica sta pripovedovala o pregonu kristjanov v Iraku, hkrati pa s ponosom navedla, da imata deset otrok in dvanajst vnukov.

Današnji shod je napoved izredne sinode na temo družine, ki naj bi se čez teden dni začela v Vatikanu. "Nasilje nad starejšimi je tako kot tisto nad otroki nečloveško," je dejal papež. Opozoril je tudi na izključevanje starejših iz družbe in njihov ključen pomen v družini. "Stari starši so vitalna drevesa, ki tudi v starosti rodijo sadove," je dejal, kot navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Domovi za upokojence bi morali po besedah papeža biti resnično domovi in ne zapori, v katerih živijo starejši "zaprti in pozabljeni". "Vsi se moramo boriti proti tej strupeni družbi, v kateri se vse meče proč. Kristjani in vsi ljudje dobre volje moramo zgraditi bolj človeško in bolj potrpežljivo skupnost," je med drugim dejal.