nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Frančišek papeža Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. razglasil za svetnika

Deli na:
Frančišek papeža Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. razglasil za svetnika

Foto: Reuters

Papež Frančišek je danes med slovesno mašo na Trgu sv. Petra v Vatikanu pokojna papeža Janeza Pavla II. in Janeza XXIII. razglasil za svetnika. Kot so sporočili iz Vatikana, se je po ocenah policije na slovesnosti zbralo okoli 800.000 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Odločamo in določamo, da sta blažena Janez XXIII.in Janez Pavel II. sveta," je v latinščini pred navdušeno množico dejal poglavar Rimskokatoliške cerkve. "Amen," so odgovorili verniki. Med kanonizacijo so bile na oltarju relikvije obeh papežev. Janeza Pavla II. in Janeza XXIII. lahko po uradni kanonizaciji kot svetnika slavijo po vsem svetu.

"Bila sta pogumna moža, ki ju je opogumil Sveti duh in sta Cerkvi in svetu pričevala o Božji dobroti, o njegovem usmiljenju," je o novih svetnikih v nagovoru dejal papež. Kot je dodal, sta bila oba nova svetnika duhovnika, škofa in papeža 20. stoletja. "Poznala sta njegove tragedije, vendar ju te niso premagale," je poudaril.

Frančišek je menil tudi, da sta Janez XXIII. in Janez Pavel II. delala v smeri posodobitve Cerkve. "Ne pozabimo, da so prav svetniki tisti, ki dajejo Cerkvi napredek in rast," je opomnil.

Sveti oče je danes nekaj pred 10. uro, ko se je uradno začela maša z razglasitvijo dveh novih svetnikov, prispel na trg pred baziliko sv. Petra. Tam ga je pričakalo več sto tisoč vernikov z vsega sveta. Iz Vatikana so sporočili uradno policijsko oceno, da je bilo zbranih okoli 800.000 ljudi.

Papež je prispel v povorki kardinalov in škofov, ki so prepevali litanije vseh svetnikov. Na Trgu sv. Petra je bil prisoten tudi prejšnji papež Benedikt XVI., ki se je pridružil kardinalom. Frančišek se je pri njem ustavil in ga objel, kar je množica pospremila z navdušenim aplavzom.

Tudi razglasitev Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. za svetnika so verniki pospremili z močnim aplavzom, številni so zajokali. Nad množico so zavihrale poljske zastave, številni poljski romarji so dvignili tudi plakate s podobo svojega rojaka, Janeza Pavla II. Podobe obeh novih svetnikov so razobesili na baziliki sv. Petra.


Razmeroma kratkemu obredu kanonizacije so prisostvovali številni visoki državni predstavniki. Prisotnih je bilo več kot 90 delegacij vlad in mednarodnih organizacij, od tega 24 voditeljev držav. Prav tako so bili v Vatikanu navzoči številni predsedniki vlad, dvorov in drugih religij.

Vodja slovenske državne delegacije je bil predsednik državnega sveta Mitja Bervar, slovensko Katoliško cerkev pa na slovenskosti med drugim zastopa predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan.

Papež naj bi politične delegacije na trgu sv. Petra uradno pozdravil po maši.

Danes se je sicer prvič v zgodovini Rimskokatoliške cerkve zgodilo, da sta bila za svetnika razglašena dva papeža hkrati in tudi prvič, da sta bila na kaki kanonizaciji prisotna dva papeža. Številni mediji zato današnji dan označujejo za "dan štirih papežev".

Kanonizacijo je spremljalo kakih 150 kardinalov, okoli 1000 škofov in 6000 duhovnikov z vsega sveta. Na Poljskem in v Rimu so slovesnost tudi neposredno prenašali na več javnih mestih.

Nova svetnika Rimskokatoliške cerkve se oba uvrščata med najvplivnejše osebnosti Katoliške cerkve v modernem času, a vendarle gre za zelo različni osebnosti. Medtem ko naj bi Janez XXIII., ki je bil papež med letoma 1958 in 1963, spadal v progresivno vejo znotraj Cerkve, Janeza Pavla II., ki je Cerkev vodil med letoma 1978 in 2005, opisujejo kot konservativca. Janez XXIII. je bil dostopen in preprost, Janez Pavel II. pa karizmatičen, samozavesten in močan.

Številni so odločitev, da bodo oba pokojna papeža za svetnika razglasili na skupni slovesnosti, razumeli kot prizadevanje za ohranitev ravnovesja.